Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. December 14. 11:59, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Hódmezővásárhely 56-os történelmével ismerkedtek a város diákjai

Hódmezővásárhely 56-os történelmével ismerkedtek a város diákjai

A hódmezővásárhelyi általános- és középiskolák nyolc osztálya fogadta el az Emlékpont felhívását, hogy a téli szünetet megelőző hetekben ingyenes tárlatvezetés keretében ismerkedjenek meg a város 1956-os eseményeivel.

Az elmúlt hetekben a mintegy kétszázötven diákot az Emlékpont történészei, Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc kalauzolták az Összefogás a szabadságért. 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen című tárlat helyszínein.

A kiállítás első részében a fővárosi utcai harcok helyszíneit idézi meg a macskakövekből, ledöntött Lenin-szoborból, valamint gránátokból és Molotov-koktélos palackokból álló installáció, míg a terem közepén elhelyezett tárlókban a Bethlen Gábor Gimnázium korabeli dokumentumai mellett láthatók az államhatalom által a forradalom leverésében közreműködőknek adott kitüntetések, valamint az események tükrében morbid hatású, 1957-es üdvözlőkártya: Boldog új évet kíván a Karhatalom!

Az Emlékpont galériájának falai mentén felállított roll-up sor vezeti végig a látogatókat a forradalom kitöréséhez vezető útról, majd fotókkal és dokumentumokkal illusztrálva mutatja be a vásárhelyi eseményeket és azok szereplőit, végül a forradalom leverését követő megtorlásokat ismerteti.

Az Emlékpont 56-os kiállítása ebben az évben december 16-án délig tekinthető meg, majd az intézmény téli szünetét követően jövőre január 3-tól az első hónap végéig látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése