Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Május 07. 15:18, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Hód – Mező – Vásár - Hely kerámiában megfogalmazva

Hód – Mező – Vásár - Hely kerámiában megfogalmazva

A 17. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium kiállítása az Emlékpontban.

2014 őszén tucatnyi hazai és két külföldi kerámiaművész alkotott öt héten át Hódmezővásárhelyen, a 17. kerámia szimpózium keretében. A művészek város inspirálta alkotásaiból május 8-án, pénteken 17 órakor nyílik beszámoló kiállítás az Emlékpont "Galéria" kiállítótermében. Köszöntőt mond Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a tárlatot Csenkey Éva művészettörténész nyitja meg. A vernisszázson közreműködik Borsos Annamária Príma-díjas zongoraművész.

A Pünkösd vasárnapjáig megtekinthető kiállításon Antal András, Albert Ildikó, B. Kovács Emőke, B. Kovács Katalin, Jáger Margit, Kerezsi Györgyi, Kertész Géza, Kiszely Mária, Krajtsovits Margit, Pannonhalmi Zsuzsa, Eva Pelekova (Cz), Serge dos Santos (Fr) és Tuza László mintegy hetven alkotását tekintheti meg művészetkedvelő közönség. A bemutatkozó tárlat anyagát rendező Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, elmondta, hogy a HÓD–MEZŐ–VÁSÁR–HELY téma választásának egyrészről a város népszerűsítése volt a célja, másrészről a szó etimológiájával foglalkozott. A szimpózium, mely ez évben lesz "nagykorú", kiváló lehetőséget biztosít a művészeknek, hogy az anyaggal és technikával kísérletezve formálják művészetüket - emelte ki a Ferenczy Noémi-díjas érdemes művész.

Antal András formajátékból álló plakett sort mutat be, melyeken anyaggal, színnel és felületváltásokkal kísérletezett. A HELY kérdésével foglalkozott, az univerzum és a galaxisok világát jelenítette meg Krajtsovits Margit, míg Tuza László témája a MEZŐ a virágai voltak, Albert Ildikó és Jáger Margit pedig kedves, játékos HÓD ábrázolásokat készített. Kiszely Mária belsőépítészt a gyárakban használható anyagok fogták meg, ezeket felhasználva változatos növényi motívumokat alkotott. Kerezsi Gyöngyit a Csomorkányi templomrom ihlette meg, Az út vége és Angyalfej című munkáit a HELY szakrális szelleme hatja át. Kertész Géza ötvösművész porcelán kanna tanulmányokkal kísérletezett. B. Kovács Emőke a vidéki életet jelenítette meg figuráival, míg hód kompozíciója az állatra utal; testvére, Katalin sok kísérletet folytatott a színekkel, Lépésváltás címet viselő műve szimbolikus jelentésű. A szimpózium két külföldi résztvevője közül a cseh Eva Pelekova a város és a hely fogalmát elemezte sötét-világos ellentétre épülő alkotásaival. A Hódmezővásárhely francia "kerámia" testvérvárosából érkezett Serge dos Santos szilíciumkarbiddal és porcelánnal építette munkáit. A szimpóziumot szervező Pannonhalmi Zsuzsa, Ferenczy Noémi-díjas érdemes művész "Bástya" című, hódvárra is emlékeztető munkáját kísérletnek szánta; ez egy gáz-redukciós kemence első próba darabja volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.