Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Április 12. 11:27, péntek | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

Színes programok szombaton, a Gyermekvasút napján

Szombaton ünnepli 71. születésnapját a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, amelynek építését 1948. április 11-én kezdték el a budai hegyekben. Ünnepi különvonattal és a hűvösvölgyi járműtelepen nyílt nappal várják az érdeklődőket.

Délután egy 50 évvel ezelőtt elhelyezett időkapszulát nyitnak fel.

Április 13-án tartják a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút napját. A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány és a budapesti Gyermekvasút közös rendezvénye egyúttal a Kárpát-medencei kisvasúti napok évadnyitója is.
Széchenyihegyen, a Gyermekvasút felső végállomásán szombaton 10 órától térzene várja az érdeklődőket az egykori úttörővasutasokból és jelenlegi gyermekvasutasokból álló fúvószenekar közreműködésével, majd a nyitóünnepség után különvonat indul. A különvonat szerelvényét olyan járművek alkotják, melyeket az elmúlt évben újítottak fel. A vonat élén az 1980-as éveket idéző (narancs-vörös) színterv szerint átfestett Mk45,2006 pályaszámú dízelmozdony lesz szolgálatban. A szerelvénnyel közlekedik majd a retró festésű nagy kilátókocsi és a télen teljesen felújított nagy szalonkocsi is. A különvonat végére pedig a kis kilátókocsi kerül, ami a napokban megújulva érkezett vissza a székesfehérvári járműjavítóból. A hűvösvölgyi végállomáson a Gyermekvasút múzeuma tekinthető meg. A programra a részvételi jegyeket szombat délelőtt a különvonat indulásáig Széchenyihegy állomáson lehet megváltani.
Ezen a szombaton a Gyermekvasút hűvösvölgyi járműtelepe 10 és 17 óra között díjmentesen látogatható. Az érdeklődők megtekinthetik a ritkábban forgalomba kerülő járműveket és hazánk egyetlen motoros keskeny-nyomközű fordítókorongját, valamint megnézhetik közelről a működő gőzöst és a LEGO® díszbe öltözött C50-es dízelmozdonyt. Ki lehet próbálni a kézihajtányt, akár a legkisebbek is magukra ölthetik az egyenruhát.

Az idei kisvasúti napot egy kivételes esemény is színesíti: Hűvösvölgy állomás épületének alsó szintjén, a gyermekvasutasok zászlófelvonási helyénél 1969-ben befalaztak egy időkapszulát, amelyet 2019-ben lehet kinyitni. 14:30-kor a gyermekvasutas táborban Sásdi Zoltán, az Úttörővasút egykori üzemfőnöke bontja fel a csomagot.

A program részletei elérhetőek a Gyermekvasút honlapján:
https://www.gyermekvasut.hu/rendezvenyek/gyvnap2019/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére