Városlista
2021. január 15, péntek - Lóránt

Hírek

2017. Január 28. 17:50, szombat | Helyi

Hétfőn nyílik Dömötör Mihály fotókiállítása az Emlékpontban

Hétfőn nyílik Dömötör Mihály fotókiállítása az Emlékpontban

Csütörtökön a sajtó számára még rendezés alatt álló kiállítását mutatta be a hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában Dömötör Mihály fotóművész.

A Requiem egy téglagyárért című kiállítás a vásárhelyi Kutasi úton egykor működött téglagyár jelen állapotát rögzíti az alkotó fotóin, de a kiállításnak része több olyan tárgy, amely az egykor a Kovács testvérek gyárában volt található.

Vásárhely a tégla nélkül nem lenne semmi – jelentette ki Dömötör Mihály, hangsúlyozva, hogy a törökök által felégetett város kő és szikla hiányában égetett téglából épült újjá, a vásárhelyi téglagyárak adták az alapanyagot a Bethlen Gimnázium, a városháza és a bankpalota épülete mellett az árvízvédelmi kőfal megvalósításához.

Az alkotó a 2010-es fotószimpózium alkalmával került közel a témához, s érezte meg, hogy ezzel a témával, és különösen a Kutasi úti téglagyárral „még dolga lesz”. A terület jelenlegi tulajdonosa, Maczelka Tibor örömmel vette a fotóművész kezdeményezését és segítette a kilencvenes évek elejéig működött gyár megörökítését.

A kiállítás falain mintegy negyvenöt fekete-fehér felvétel látható, s mint azt Dömötör Mihály elmondta: bár a képkockákat színesben is megnézte, a fekete-fehér képek sokkal erősebben sugallják azt a melankóliát, amelyet az egykor volt világ elmúlásának megjelenítésével igyekszik az alkotó kifejezni.

A tárlatot a január 30-án 18 órakor kezdődő megnyitón Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára ajánlja a közönség figyelmébe, közreműködik Ajzelt József hegedűművész és Golyák Anna, a Németh László Gimnázium diákja

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 15. 08:42, péntek | Helyi

Kutya hideg van a háziállatoknak is - Fagyriadó

Az extrém hideg az emberek mellett a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet.

2021. Január 14. 16:56, csütörtök | Helyi

Árbevétel és profit szinten is látható a koronavírus hatása a bajnokcsapatok pénzügyi teljesítményében

Megjelent a KPMG éves „The European Champions Report” jelentése

2021. Január 14. 16:54, csütörtök | Helyi

Díjmentes a januári helyközi diákbérletek visszatérítése

A kormány az egyéb védelmi intézkedésekkel együtt a középiskolák, a szakképző és a felsőoktatási intézmények digitális munkarendjét is meghosszabbította 2021. február elsejéig.

2021. Január 10. 12:00, vasárnap | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.