Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Február 23. 15:09, kedd | Helyi
Forrás: Török Anita-sajtóreferens

Heten, mint a „gonoszok”

Heten, mint a „gonoszok”

Tanítványból mesterré, mesterként példaképpé váltak a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület frissen vizsgázott tagjai.

Heten tettek nemrégiben sikeres dan vizsgát, igen magas követelményrendszernek megfelelően. Máté Gergő vizsgáztató mester is igen nagy sikernek könyvelte a hét új feketeöves sportolót.

Formagyakorlatok, bázistechnikák, formai küzdelmek, önvédelem, küzdelem és természetes elméleti rész. Ezekből épül fel egy fekete öves vizsgaanyag. Talán egyszerűnek hangzik, de hatalmas felkészültséget igényel, hiszen minden mozdulatot pontosan, megfelelő erővel és helyzetben végrehajtani, több éves gyakorló munka eredménye.

A rengeteg befektetett energiának és időnek meglett a gyümölcse, hiszen mind a hét vizsgázó, hivatalosan is mesterré vált, felkerültek a fekete övek.
„Voltak a nehéz pillantok, hiszen mindenkin érezni lehetett a vizsgadrukkot. Ennek ellenére mindenki nagyon szépen felkészült és örömmel mondhatom, hogy gyarapodott a magyarországi mesterek száma.” – foglalta össze a vizsgát Máté Gergő vizsgáztató mester.

Hankó Viktória a „gyengébbik” nemet erősíti ebben a sportágban, 2007 óta űzi a taekwondo -t. „Fizikailag kissé megterhelő volt a felkészülés és a vizsga is. Formagyakorlattal kezdtünk, ezzel nem volt gond, majd a bázistechnikák, törések, küzdelmek következtek. Mindez egyhuzamban hatalmas erőnléti felkészültséget igényel. Célom, hogy folytassam tovább, még magasabb szinten és egyszer majd az őshazában a nagymesterekkel együtt edzhessem.”

„Négy éves koromban kezdtem és már akkor is a fekete öv járt a fejemben. Tiszteletet, erőt és tudást sugároztak a mesterek. Budapesten tanulok, ott is szabadidőben folyamatosan edzettem. Talán a formagyakorlat ment nehezebben, kicsit még csiszolható, az önvédelmi részt viszont kimondottan élveztem. Szeretnék a taekwondo – ban is tovább fejlődni, valamint hapkidoból is fekete öves mesterré válni. Végső célom és álmom, hogy egyszer a Máté család mintájára, egy klubot is megalapíthatok.” - mesélt a felkészülésről és a további célokról Tari Viktor Dávid.

A fiatal korosztály mellett két felnőtt mestert is avattak. Tóth József még a 80 –as években ismerkedett meg a küzdősporttal. 11 évre abbahagyta, más lehetőségeket is kipróbált a tenisztől kezdve egészen a ketrecharcig, de sportszeretete visszahúzta a taekwondo-hoz.

„Edzői rábeszélés és gyerekkori álom is ez a fekete öv. Hatalmas siker és megtiszteltetés. Nem voltam csúcsformában a vizsgán, sajnos nagy volt a stressz. Ez kihatott a teljesítményemre is, főként a töréstechnikák bemutatásánál. Tudtam, hogy képes vagyok jobban összpontosítani, több erőt beleadni, de sikernek könyvelem el ezt a teljesítményt is és tudom azt is mely részeken kell, lehet még csiszolni.” – összegezte vizsgáját Tóth József.

Dr. Bálint András 1992-ben tette le első övvizsgáját. „Régi a sport és köztem fennálló kapcsolat, bármerre is sodort az élet a taekwondo mindig velem volt. Jelenleg Szegeden élek, sportpályafutásom alatt néhány edzőn már túl vagyok, de a Máté Taekwondo elhivatottságának köszönhetem, hogy a mai napig itt vagyok és megszereztem az 1. dan fokozatot.”

„Erő - és ügyességi töréstechnikák bemutatása is a vizsga része. Például egy felugrásból több célpontot kell eltalálni, pontos helyen és megfelelő erővel, hogy mind a három célpont el is törjön. Szépen ment ez a rész is, mindenkinek sikerült, de itt is érezhető volt a vizsgadrukk. Fontos, hogy látható legyen a tisztelet, amivel megáll egy sportoló, felkészül szellemileg is és beleáll az ütésbe. Ha ezek hiányoznak, akkor nem biztos, hogy sikerül teljesíteni a feladatot.” - részletezte Máté Gergő.

Fontos, hogy a taekwondo minden elemével, alapjával és történetével tisztában legyenek a mesterek, hisz ha egy fiatalabb, alacsonyabb öves tanítvány odamegy és kérdez pontos választ tudjanak adni, hiszen a feltörekvő generáció már tőlük tanul. Ők mesterré értek, példaként állnak az ifjú sportolók előtt. Az öröm és a sikerélmény mellett, hatalmas felelősség is fekete öves mesterré válni.

Fekete öv / I.Dan:

  • Hankó Viktória
  • László Alexa
  • Máté Mirabella
  • Dr. Bálint András
  • Tari Viktor Dávid
  • Tóth József
  • Varga-Tóth Ádám

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.