Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 21. 11:48, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Hét festő, tíz nap és számos közös program

Hét festő, tíz nap és számos közös program

Megkezdődött a XX. Hódmezővásárhelyi Festőszimpózium

Hommage à TornyaiJános címmel vette kezdetét a Hódmezővásárhelyen huszadik alkalommal megrendezett festőszimpózium. A hét festőművész – közöttük három vásárhelyi és négy, az ország más területéről érkezett alkotó – a Tornyai János Múzeum szervezésében október 15. és 24. között alkot a MANK Hódmezővásárhelyi Művésztelepén, s emellett számos közös, sőt az érdeklődők számára is nyilvános programon is részt vesznek.

Minderről a szervező közgyűjtemény művészettörténésze, Képiró Ágnes adott tájékoztatást, megemlítve, hogy a résztvevő művészek között Vásárhelyt képviseli az idei őszi tárlat Tornyai-plakettes alkotója, Szabó Klára Petra, valamint Kéri László és Sonkoly Tibor festőművészek, továbbá a fővárosból érkezett Szuharevszki Mihály, Papageorgiu Andrea és Rózsa Luca Sára. Szolnokról csatlakozik a szimpóziumhoz Verebes György, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke.

A közös alkotás és eszmecsere mellett a résztvevők kirándulást tesznek Csomorkányra és Mártélyra. Október 20-án, vasárnap 15 órátólRózsa Luca Sára, a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíjával elismert művésze nyilvános tárlatvezetést tart a Tornyai János Múzeumbanlátható Thy will be donecímű egyéni kiállításán, valamint október 22-én, kedden 17 órától a szimpózium résztvevőivel kerekasztalbeszélgetésre kerül sor az Alföldi GalériábanFestészet macímmel. Mindkét rendezvény kapcsolódik a Magyar Festészet Napja országos képzőművészeti programsorozathoz, amelynek idén Hódmezővásárhely kiemelt helyszíne.

Képiró Ágnes arról is szólt, hogy a szimpózium alatt készült alkotásokból válogatva Tornyai János születésének 151. évfordulóján, a Tornyai-emlékév zárásaként, 2020. január 18-án nyílik kiállítás a Tornyai-múzeumban és a szimpózium alkotóinak egy-egy művével gyarapodik majd a vásárhelyi múzeum képzőművészeti gyűjteménye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.