Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 15. 07:58, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Havazás - Százötven út járhatatlan és harmincnál több település megközelíthetetlen

Havazás - Százötven út járhatatlan és harmincnál több település megközelíthetetlen

Mintegy 150 út járhatatlan és harmincnál több település megközelíthetetlen - közölte a közútkezelő péntek reggel az MTI-vel, továbbra is hangsúlyozva, hogy a hófúvásokban érintett megyékben senki ne induljon útnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: országszerte több megyében sok fő- és mellékút vált járhatatlanná a viharos széllökések nyomán kialakult hófúvások miatt. Az Útinform számításai szerint Somogyban 17, Zalában 21, Komárom-Esztergomban 18, Tolnában 10, Veszprémben 17, Győr-Moson-Sopronban 30, Fejérben 26, Vasban 1, Borsod-Abaúj-Zemplénben 7, Szabolcs-Szatmár-Beregben 2 és Bács-Kiskun megyében 2 úton van érvényben teljes útzár. Emellett számos nagyon nehezen járható útszakasz van ezekben a megyékben - tették hozzá.
A teljes útlezárások miatt elzárt település a zalai Zalaszentmárton, Belezna, Rezi, a tolnai Szakadát, a veszprémi Tés, Jásd, Nagyesztergár, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkálla, Szentbékkálla és Káptalantóti, a Fejér megyei Iszkaszentgyörgy, Magyaralmás, Zámoly, Gánt, Csókakő, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Szár és Újbarok. Emellett a rendőrség lezárta a Veszprémből, Várpalotáról és Pápáról kivezető utakat - olvasható a közútkezelő összegzésében.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem lehet bejutni Hejcére, Regécre, Mogyoróskára, Fonyra, Korlátra, Pányokra, Simára, Baskóra, Abaújalpárra, Arkára, Boldogkőváraljára és Boldogkőújfaluba.
Az ország nyolc megyéjében továbbra is piros, vagyis a legmagasabb fokú riasztás van érvényben az erős hófúvás miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar, valamint Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megye legtöbb térségében továbbra is arra kell készülni, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet. A veszélyes időjárási jelenségek délután kezdhetnek mérséklődni.

Sokat késnek a vonatok

A havazás és a viharos erejű szél nagyon komoly gondot okoz a vasúti közlekedésben szerte az országban. Főleg a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony, a Miskolc-Nyíregyháza és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon van súlyos fennakadás, de szinte mindenütt késnek a vonatok - közölte az MTI-vel pénteken Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese.

Van olyan járat, amely több száz percet késik. Több vonalon nagyon rövid idő alatt magas hóakadályok keletkeznek, így a hóekés mozdony hiába járja végig a pályát, utána sem lehet vonatot indítani.
A Budapest-Komárom-Győr vonalon a hóátfúvások miatt Komárom és Győr között le kellett zárni az egyik vágányt. A viharos erejű szél nemcsak a havat hordja, hanem leszakította a felsővezetéket is az említett a vonalakon. Az állomásokon, megállóhelyeken szerte az országban több százan dolgoznak a peronok síkosságmentesítésén, a váltók tisztításán és a felsővezetékek javításán.
Pénteken az InterCityre és a feláras vonatokra nem kell helyjegyet vásárolni - közölte a sajtóügyeletes.

Délig nem indulnak Volánbusz-járatok a Dunántúlra

A rendkívüli időjárás miatt a Volánbusz Zrt. előreláthatólag péntek délig nem indít járatokat Budapestről a Dunántúlra. Az elővételben megvásárolt menetjegyeket a társaság visszaváltja - közölte az MTI-vel Szalayné Kotroczó Eszter, a cég szóvivője.

több mint nyolcezer embert kellett elhelyezni átmeneti szálláson

A rendkívüli időjárási körülmények miatt több mint ezer helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek. Több mint nyolcezer embert kellett átmeneti szálláson elhelyezni, több mint százezer ember maradt áram, mintegy tízezer pedig vízszolgáltatás nélkül.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) péntek reggeli, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint országszerte fennakadásokat okozott a rendkívüli időjárás.
A katasztrófavédelem megerősített ügyeleteire az érintett megyékben az intenzív havazás következtében több ezer segélyhívás érkezett. Több mint százan sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben - írta az OKF.
Mint közleményükben felidézték: a meteorológiai szolgálat a hófúvás miatt csütörtök délutántól fokozatosan a legmagasabb szintű, piros riasztást adta ki nyolc megye (Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) 59 kistérségére.
Az ország számos pontján volt szükség a katasztrófavédelem, a rendőrség, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek segítségére. Mint kifejtették: a hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség és a honvédség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, polgári védelmi szervezetek, a mentők, közútkezelők, polgári védelmi szervezetek, a polgárőrség és karitatív szervezetek több mint kétezer dolgozója vett részt az elmúlt 24 órában a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.
Mostanáig mintegy 140 embert sikerült a hóban elakadt járműből kimenteni. Az úton rekedtek ellátása érdekében az érintett megyékben 227 melegedő szálláshelyet alakítottak ki, amelyeken eddig több mint nyolcezer embert helyeztek el, az ő ellátásuk folyamatosan megoldott takarókkal, meleg teával és szendvicsekkel. Az úton rekedt utasok közül, akik nem kívánták a gépjárművüket a helyszínen hagyni, melegedő buszokat biztosítottak, és gyermekeiket a legközelebbi melegedőhelyekre szállítottuk - tették hozzá.
Veszélyes árut szállító járművet nem ért baleset. A katasztrófavédelmi hatóság intézkedett a telephelyek biztonságáról, valamint a veszélyes szállítmányok útba indításának elhalasztásáról.
Az OKF közleménye szerint az országban a hótakaró vastagsága jelenleg 8 és 20 centiméter közötti. A hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 1 Celsius-fok között van. Az elmúlt 24 órában az országban átmenetileg 57 település megközelítése vált rendkívül nehézzé, ez 13 ezer lakost érintett. Az OKF információi szerint jelenleg 30 települést nem közelíthető meg.
Az utakról az OKF azt írta: 100 közút és 5 vasútvonal vált járhatatlanná. 83 utat a hatóságok zártak le a forgalom elől. Egy hajókikötő és három határátkelő van lezárva. Az M1-es autópályán veszteglő utasok kimentésében a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat öt hókotróval vesz részt.
Összesen 160 település maradt áramszolgáltatás nélkül, ami több mint 100 ezer embert érintett. Vízszolgáltatás jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5 településén szünetel átmenetileg, mintegy 11 ezer lakost érintve.
Az úton rekedtek mentésével egy időben a súlyos betegek kimentéséről, ellátásáról, a forgalmi fennakadások miatt elakadt mentőegységek mentéséről is gondoskodni kellett. Mint kifejtették: a sárospataki melegedőhelyen egy epilepsziás gyermek gyógyszeres ellátását biztosították, a szerencsi pályaudvaron rekedt csaknem kétszáz utas számára a melegedést szerelvényeken sikerült megoldani.
Szajolon egy 1600 embert szállító személyvonat rekedt a pályaudvaron. Az utasokat, köztük négyszáz gyermeket a közeli kollégiumokban helyezték el ideiglenesen.
Az érdi buszgarázsból két csoportban húsz busz az M1-es autópályán, négy pedig az M7-es és a 7-es úton rekedtek kimentésére útnak indult - írta a katasztrófavédelem.
Az OKF arra kéri a lakosságot, hogy továbbra se induljanak útnak, valamint kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról.

Három járásban van teljes gépjárműforgalmi tilalom Fejér megyében

Már csak három járásban van teljes gépjárműforgalmi tilalom Fejér megyében: a megyei rendőr-főkapitányság vezetője a székesfehérvári és a gárdonyi járásra kiadott csütörtök esti rendelkezést, az enyingi, a bicskei és a móri járásban azonban továbbra is érvényben van a tilalom – tájékoztatta a főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t.

Németh-Kész Mónika közölte: a három járásban a településeket összekötő utakon továbbra is tilos gépkocsival közlekedni.
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a Székesfehérváron és a környező utakon veszteglőket, hogy ha el szeretnék hagyni a várost, akkor ezt a 7-es úton Budapest irányába, illetve a 63-as úton tegyék meg. A megye többi útja továbbra is nehezen vagy egyáltalán nem járható, így azokon a közlekedés nem biztonságos.
Csütörtök este óta Fejér megyében kamionstop van az egy és két számjegyű főutakon.

Több megyében is akadozik az áramellátás, százezren vannak áram nélkül

Mintegy százezer ember van még mindig áram nélkül Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, de Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is vannak meghibásodások - tájékoztatta az E.ON Hungária Zrt. szóvivője péntek reggel az MTI-t.

Egyházi Nikoletta közölte: az áramellátási problémákat a viharos erejű szél, a jegesedés, fakidőlések okozzák. A hibaelhárítást nehezíti, hogy az utak rendkívül nehezen járhatók, az oszlopokon, vezetékeken vastag jégréteg rakódott le, és az erős szél miatt a közműcég szakemberei nehezen tudnak az oszlopokra mászni.
A tiszántúli régióban csütörtök éjjeltől szünetel vagy akadozik az áramellátás, és reggelre további üzemzavarok alakultak ki. Több száz szakember dolgozik a megyékben a hibák elhárításán - tette hozzá a szóvivő.




Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: