Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Március 26. 07:23, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Havazás - Meteorológiai szolgálat: országszerte havazás, hófúvás veszélyezteti a közlekedést

Havazás - Meteorológiai szolgálat: országszerte havazás, hófúvás veszélyezteti a közlekedést

Országszerte havazás, illetve hófúvás veszélyezteti a közlekedést. Jelenleg két megye - Komárom-Esztergom és Békés - kivételével az ország egész területén első-, illetve másodfokú figyelmeztetések, valamint riasztások vannak érvényben a havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre adott ki a várható erős hófúvás miatt. Pest megyére és a fővárosra emellett a havazás mennyisége miatt elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak.
A többi megyében a gyenge hófúvás, illetve a rövid idő alatt lehulló sok hó miatt elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a Tiszántúl délkeleti, keleti részén vegyes halmazállapotú csapadék várható, de az ország jelentős részén folytatódik a havazás. Kedd éjfélig összesen általában újabb 5-15 centiméter friss hó valószínű. A kevesebb hómennyiség az északi, északkeleti tájakon várható.
Emellett az élénk északkeleti szél több helyen hordhatja a lehullott havat. A Jászság térségében a délelőtt még erős északkeleti szél erősebb hófúvást is eredményezhet. Főként Jász-Nagykun-Szolnok megye és Pest megye délkeleti részén kell készülni arra, hogy az erős szél magas hótorlaszokat emelhet.

****

Hétfő délután óta több mint 30 esetben riasztották a zalai tűzoltókat a havas utakon elakadt vagy balesetet szenvedett járművek miatt, a megye több útján továbbra is áll a teherforgalom - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője kedden az MTI-vel.

Bangó Szilárd tájékoztatása szerint a vasárnap óta tartó havazás miatt kedd hajnalig átlagosan 14-17 centiméter vastag hótakaró esett Zalában. A megyében a főutak hókásásak, a mellékutak havasak vagy letaposott havasak, emiatt a személygépkocsik számára nehezen, de járhatóak, a tehergépjárműveknek azonban az emelkedőkön nagyon nehéz a feljutás.
Hétfő óta tart a forgalomkorlátozás a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművekre vonatkozóan a magyar-szlovén határátkelőhelyeken Szlovénia irányába, valamint az M70-es autóút és az M7-es autópálya teljes zalai szakaszán, a 86-os főúton Rédicsnél, illetve a 75-ös főúton a 27-es és a 33-as kilométerszelvények között.
Az időjárási és útviszonyok miatt jellemzően elakadt kamionok és árokba csúszott gépjárművek szorultak mentésre, személyi sérüléssel vagy jelentős anyagi kárral járó baleset azonban nem történt. Hétfő délután óta 31 esetben hívták a zalai hivatásos tűzoltókat járművek műszaki mentéséhez, kedd hajnalban Vasboldogasszony közelében például egy árokba borult hótoló kiemelését végezték el.
A megyében továbbra is sárga riasztás van érvényben, mert a közepes erősségű északi szél hótorlaszokat emelhet, az előrejelzés szerint pedig még 10 centimétert meghaladó friss hó hullhat.
A Zala Megyei Védelmi Bizottság hétfő este arra utasította a járási védelmi bizottságokat, hogy intézkedjenek a szükségparkolóhelyeken és kamionterminálokban kényszerűen várakozásra ítélt kamionok vezetőinek ellátásáról, a rendőrség pedig fokozottan ellenőrizze a várakozó járműveket. A helyi védelmi bizottságok elnökeinek figyelmét arra is felhívta, hogy az útviszonyok miatt szükség esetén figyelmeztessék az iskolák igazgatóit a távol lakó gyermekek korábbi hazaengedésére.

****

Hét megyében van érvényben továbbra is kamionstop - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság keddi, kora reggeli közleményéből.

Közölték: Fejér, Somogy, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú-Bihar és Tolna megyében az elrendelt kamionstop - a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek forgalomkorlátozása - visszavonásig érvényes.
Emellett az ország területén a Szlovéniába tartó, 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek közlekedésének korlátozását is fenntartja a rendőrség a szlovén hatóságok által elrendelt belépési tilalom miatt.

****

A Fejér megyei utak és az M7-es autópálya itteni szakasza havas, hókásás, latyakos, helyenként csúszós, a síkosságmentesítés folyamatos; az M6-os autópálya Pécs felé vezető oldalán vizes a burkolat, a Budapest felé vezető oldal egy keréknyomon járható, míg Dunaújváros térségében havas szakaszokra kell számítani - tájékoztatta a Fejér Megyei Védelmi Bizottság operatív munkaszervezete kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a rendkívüli időjárás miatt a kedd reggel 5 óráig érvényes közlekedési korlátozást meghosszabbították és várhatóan mindaddig érvényben lesz, amíg a szlovén-magyar határon nem indul el a kamionforgalom. A kamionstop az M1-es autópálya Fejér megyei szakaszára nem vonatkozik.
A kamionstop miatt Fejér megyében a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművekkel nem lehet közlekedni. Az érintett járművek a kijelölt várakozóhelyeken parkolnak. Ezeket a parkolókat a Magyar Vöröskereszt és a környezetvédelmi főfelügyelőség munkatársai terepjárókkal keresték fel az éjszaka, és meleg teát, élelmet szállítottak a várakozó sofőröknek.
A MÁV tájékoztatása szerint kedd reggel a vonatok menetrend szerint közlekednek. Az Alba Volán szintén menetrend szerint indítja el buszjáratait. Kisebb késések, fennakadások előfordulhatnak.

****

Nincsen hótól elzárt település Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol minden út járható – közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő kedden hajnalban az MTI-vel.

S. Tóth Anikó tájékoztatása szerint a hajnali órákig Jász-Nagykun-Szolnok megye területén összesen 8 balesethez hívták a tűzoltókat. Ebből egyetlen helyszínen kellett súlyos sérültekről gondoskodni: egy hétfőn este tíz óra előtt, a 4-es számú főút Kisújszállást elkerülő szakaszán történt balesetben két ember sérült meg súlyosan, miután két személyautó összeütközött.
Az éjszaka folyamán mindössze egy elakadt kamiont kellett kimenteni Szolnokon a Mester útnál – tette hozzá a szóvivő. Jelezte: a közútkezelő éjfélig 27, onnantól 28 munkagéppel folyamatosan tisztította a megye útjait, amelyek mindegyike járható, hótól elzárt település nincsen.
Továbbra is érvényben van az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) narancs riasztása a ceglédi, a jászberényi, a karcagi, a kunszentmártoni, a mezőtúri, a nagykátai, a szolnoki, a tiszafüredi és a törökszentmiklósi kistérségek területén. Itt a friss hóval fedett területeken az erős szél magas hótorlaszokat emelhet. A helyi információkról bővebben az AKTÍV Rádió adásában hallhatnak az érintettek.
A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a nap folyamán az ország számottevő részén továbbra is lehet számítani változó intenzitással havazásra, amelynek során késő estig további 5-15 centiméter friss hó hullhat.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kéri az autósokat: mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról és kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Csak a téli időjárásnak megfelelő járművel induljanak el, valamint lassabb közlekedésre és fennakadásokra is számítsanak.
Az aktuális veszélyjelzések folyamatosan nyomon követhetőek az OMSZ honlapján, a www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/ oldalon.

****

A havazás, hóátfúvás miatt nincs elzárt vonal a MÁV hálózatán, a MÁV-START az összes vonatát közlekedteti, de késésekre - később a helyi járatok elmaradásaira - számíthatnak a Szolnok környékén utazók - tájékoztatta a Mávinform kedd hajnalban az MTI-t.

A hómunkások munkája és a váltófűtő berendezések üzemelése ellenére Szolnok állomáson váltóállítási problémák miatt akár 30-40 perccel hosszabb menetidővel is közlekedhetnek a vasúttársaság járatai.
Hétfő délután óta megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok; több száz hómunkás dolgozik a váltók hó- és fagymentesítésén, hogy minden vonalon biztosított legyen a folyamatos vasúti közlekedés - tartalmazza a Mávinform közleménye.
Hozzátették: készenlétben vannak a hótorlaszok felszámolására a speciális hóolvasztó gépek, továbbá a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre.
A Mávinform arra is felhívja az utasok figyelmét, hogy a havas, szeles időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért a fel- és leszállásnál fokozottan ügyeljenek.




Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.