Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Július 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Hasmenés és hepatitisz A - ezekre készüljön nyaralás előtt

Hasmenés és hepatitisz A - ezekre készüljön nyaralás előtt

A hasmenés és a balesetek okozzák a legtöbb problémát a magyaroknál legnépszerűbb dél-európai utak esetében, de egész Európában jelentősen megemelkedett a hepatitisz A típusú fertőzések száma. Ezek ellen mindenképpen érdemes beoltatni magunkat utazás előtt – hívta fel a figyelmet az Országos Epidemiológiai Központ (OEP) főorvosa. Egy oltás átlagosan 6000 forintba kerül, de ezek védőhatása több évig tart.

Míg az ötvenes években átlagosan 500 embert oltottak a rendelkezésre álló kevés oltóanyaggal, addig napjainkban 8-10 ezer ember keresi fel az OEP Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontját évente és összesen 15-18 ezer oltást adnak be, a helyben elérhető 18-féle oltóanyagból – mondta el Jelenik Zsuzsanna, az OEP főorvosa pénteken Budapesten. Az utazók mindössze 10-20 százaléka, aki oltást és tanácsadást is igénybe vesz, ugyanakkor ez a szám átlagosnak mondható nemzetközi összehasonlításban.

Az oltást egy személyes konzultáció előzi meg, amelynek keretében a központban részletesen kikérdezik az útnak indulót. Az utazás célja (pl. üdülés, munkavállalás), időtartama, az utazó kora, egészségi állapota, a terhesség lehetősége, az eddigi oltások és egyéb tényezők figyelembevételével mérik fel a lehetséges kockázatokat, illetve választják ki a szükséges oltásokat. Készítenek oltási tervet már a magzat számára is, felső korhatár nincs, a legidősebb páciensük 95 évesen Nepáli útra vállalkozott.

A magyarok által legszívesebben látogatott dél-európai üdülőhelyek esetében az egyik legfontosabb tényező a hasmenés, a balesetek és az UVA/UVB sugárzás elkerülése. Az utóbbi időben Európa-szerte jelentősen megemelkedett a hepatitisz A (fertőző májgyulladás) előfordulása. Ez ellen mindenképpen javasolt az oltás. A kisebb balesetek elfertőződése ellen pedig tetanusz-tartalmú oltóanyag beadását javasolja a szakember.

Egyre többen utaznak különböző egzotikus nyaralóhelyekre, így Kelet-Ázsiába, Indiába vagy a Fülöp-szigetekre. Ezekben az országokban idén rengeteg dengue-lázas megbetegedést regisztráltak, de továbbra is elterjedt a malária a szúnyog által terjesztett betegségek között. Ilyen esetekben különösen fontos, hogy az utazó konzultáljon háziorvosával, illetve keresse fel a 13 megyei oltóközpontot vagy valamelyik akkreditált magánrendelőt.

Kötelezően jelenleg sárgaláz ellen oltanak, emellett például az arab országokban a zarándoklat idején a beutazás feltétele az agyhártyagyulladás elleni oltás.

A főorvos újságírói kérdésre közölte, minimum 10 nappal utazás előtt érdemes beadatni az oltást, hiszen oltási betegség jelentkezhet, ami a készülődést is hátráltatja. A legáltalánosabb a helyi reakció mint a bőrpír, enyhe izomláz vagy fájdalom. Sárgaláz esetén több tünet is jelentkezhet, ezért nem is adható terheseknek.

Azonban nem csak oltással védekezhetünk a járványokkal szemben. Érdemes palackozott vagy forralt vizet inni és különösen figyelni a fertőtlenítésre. Emellett tanácsos olyan gyógyszereket magunkkal vinni, amelyek segíthetnek a tüneti kezelésben, tehát legyen nálunk láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés vagy székrekedés kezelésére szolgáló készítmény, és ha előírták, a malária megelőzésre szolgáló gyógyszer.

Az OrientPress érdeklődésére a főorvos elmondta, egy oltás átlagosan 6000 forintba kerül. Ezek védőhatása minimum három év, a legtöbb 10 év, de életre szóló is lehet. Az egykomponensű tetanusz oltóanyag 2050 forint, a sorozatban adandó anyagok ára is legfeljebb 15-16 ezer forint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: