Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Június 10. 12:21, kedd | Helyi
Forrás: (Elek András-sajtóreferens)

Hárommillió forintos fejlesztés a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen

Hárommillió forintos fejlesztés a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen

A 2014. évi holokauszt emlékévhez kapcsolódóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma Alfa-programjának hárommillió forintos támogatásából újult meg a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely.

A fejlesztés keretében egy modern informatikai eszközökkel ellátott múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítottak ki Magyarország egyetlen vidéki állandó holokauszt kiállításán, melynek segítségével a Vészkorszak oktatásának kihelyezett és hangsúlyos helyszínévé válhat az intézmény. A holokauszt oktatásának új színterét Hegedűs Zoltán települési képviselő és Árva László, az Emlékpont vezetője mutatja be a sajtó képviselőinek június 11-én, szerdán 9 óra 30 perctől a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen.

Tíz évvel ezelőtt, a magyarországi holokauszt hatvanadik évfordulója alkalmából határozott Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlése az erősen lepusztult állapotú zsinagóga felújításáról. A templom mögött, az egykori izraelita elemi népiskola Szeremlei utcai épületében létesült Magyarország első vidéki állandó holokauszt kiállítóhelye, mely kiemelt szerepet tölt be a Vészkorszak oktatásában. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan minden évben tanórákon fogadják az iskolai osztályokat - nem csak Vásárhelyről. A tanulók a kiállítóhelyen látottak segítségével könnyebben tudják feldolgozni a holokauszt szörnyűségeit, a történelemtankönyvekben leírtakon túlmenően közvetlenebbül találkoznak 1944 borzalmaival. A fiatalok húsvér emberek példáján keresztül érzékelhetik, hogy mi az, aminek soha többet nem szabad megtörténnie. A Soá túlélői maguk mondják el azt, „amikor az ember úgy elaljasult, hogy önként kéjjel ölt". A kiállítás emléket állít azon Igaz Embereknek is, akik felemelték hangjukat a bűnök ellen vagy segítő kezet nyújtottak az üldözötteknek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a települési önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények szakmai támogatásának keretéből három millió forinttal járult hozzá a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely infrastrukturális felújításához és fejlesztéséhez. Április közepe óta a zsidó szenvedéstörténetet feldolgozó magyar filmekből tartanak filmklubot az Emlékpont munkatársai a megújult kiállító-, foglalkoztató térben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.