Városlista
2019. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2019. Június 11. 11:37, kedd | Helyi
Forrás: Nyulas Szabolcs, Fotó: Hegyi Péter hadnagy

Három nemzet lövészei gyakorlatoztak együtt

Három nemzet lövészei gyakorlatoztak együtt

Véget ért a Neighbours 2019 nemzetközi gyakorlat, amit a szerbiai Oresac lőtéren rendeztek meg június 3. és 6. között.

A magyar, szerb és amerikai lövészek részvételével megtartott kiképzést Vadász Péter alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának parancsnoka mutatta be lapunknak.

Az alezredes - aki egyben a gyakorlat vezetőhelyettese volt - elmondta, a Szomszédok elnevezésű kiképzést rendszeresen, minden évben megrendezik váltakozó helyszínnel, Szerbiában és Magyarországon. A célja, hogy a szerb és a magyar katonák a közös missziós feladatok megkezdése előtt összeszokjanak, megosszák egymással saját tapasztalataikat, megismerjék egymás eszközeit, eljárásait. A szerb hadseregtől az 1. Szárazföldi Dandár 11. Lövészzászlóalja érkezett a gyakorlatra, míg az Egyesült Államokból az Ohiói Nemzeti Gárda katonái szerepeltek.

Mivel nagy hangsúlyt kapott a közös missziós felkészülés, a programot úgy alakították ki, hogy megfeleljen a tipikus békefenntartói feladatnak: volt járőrözés, ellenőrző-áteresztő pont üzemeltetése, merénylet megakadályozása, támadás elhárítás és éleslövészet is. „Katonáinknak egy elképzelt pufferzónában kellett dolgozniuk, s többek között az is cél volt, hogy felszámoljanak egy diverzáns erőt” – mondta a parancsnok, hozzátéve, az éleslövészetet megelőzte egy lőgyakorlat is.

Az egyes szakaszokat úgy alakították ki, hogy vegyesen szerepeljenek benne a három nemzet katonái, s figyeltek arra is, hogy az egységeket más-más nemzetiségű parancsnokok vezessék. „A katonák számára élményt jelent, hogy láthatják, miként dolgoznak a külföldi kollégáik. Mivel sokuk már szolgált együtt valamilyen misszióban, ilyenkor kicserélik a tapasztalataikat, s fegyverbarátságok is köttetnek” – fogalmazott az alezredes. Az ilyen típusú rendezvények arra is kiváló lehetőséget biztosítanak, hogy a katonák gyakorolják az angol munkanyelvet, ami a külföldi műveletekhez elengedhetetlen.

A parancsnok kitért arra is, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően a magyar katonák idén már az új gyakorlóruhájukban, illetve felszerelésükkel érkeztek a gyakorlatra. „Bátran állíthatom, nagyon szépen mutatnak a katonáink az egységes felszerelésben, s a külföldi katonák érdeklődésüket, illetve elismerésüket fejezték ki” – mondta Vadász Péter alezredes.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 24. 16:09, hétfő | Helyi

Afgán határsértők Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

2019. Június 24. 16:07, hétfő | Helyi

Határsértők Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

2019. Június 24. 15:28, hétfő | Helyi

Röplapnyomtatás, enteriőr-fotózás és tűzugrás

Színes múzeumi élménysorozat a legrövidebb éjszakán

2019. Június 24. 15:25, hétfő | Helyi

VOLT vonattal, VOLT kombinált jeggyel a VOLT Fesztiválra!

A MÁV-START és a GYSEV kombinált – a soproni helyi buszjáratok korlátlan használatát is biztosító – jegyet kínál a VOLT Fesztiválra vonattal utazó diákoknak.