Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Május 30. 18:45, péntek | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Harcoltak, lőttek, gyógyítottak és túléltek egy időben

Harcoltak, lőttek, gyógyítottak és túléltek egy időben

Egyhetes, komplex harcászati gyakorlatokat hajtottak végre kiskihelyezés keretében május végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének alegységei.

A 62. Lövészzászlóalj személyi állománya több helyszínen - lövészet, egészségügyi szakfelkészítés, felderítő kiképzés, tanintézeti kiszolgálás - dolgozott egy időben összesen mintegy 280 fő és 45 db technikai eszköz részvételével.

A dóci helyőrségi lőtéren, a lövészek egyéni-, valamint a harcjármű irányzók egy hétre tervezett lőgyakorlatai mellett a harcjárművek desszant állományának párbajlövészeteit is megtartották. A verseny lényege, hogy a négy gépkarabélyosból és az egy géppuskásból álló csoport tagjainak - a tűzmegnyitási terepszakasz legrövidebb időn belül történő elfoglalása után - le kellett küzdeniük azokat az ellenséges célpontokat, amelyeket a találatra bukó célokkal szimuláltak a lövészeti verseny szervezői. Minden katona mögött állt egy döntnök, aki az ellenkező csoportnak azt a 300 méterre lévő célját figyelte, amelyik a mellette lévő lövészt volt hivatott jelezni. Ha azt találat érte, akkor a döntnök jelezte a katonának, hogy őt kilőtték és a továbbiakban nem folytathatta tovább a lőfeladatot. Mindenki a minimálisan kiszabott, az ellenség leküzdéséhez elegendő lőszermennyiséggel kezdte meg a lőgyakorlatot, azonban ha az elfogyott, lehetőség nyílt további lőszer felvételezésére is. Ebben az esetben viszont a lövők pontlevonást kaptak, mindamellett, hogy a lőszerfelvételező helyre történő hátramozgás időveszteséggel is járt. A párbajlövészet során minden csoport összemérte tudását a másikkal, így a lőverseny győztese az lett, aki a legtöbb csoportot legyőzte.

Az egyhetes egészségügyi szakharcászaton - a szakállomány felkészítése és a CLS (Combat Life Saver - harctéri életmentő) képzettség szinten tartása érdekében - a hódmezővásárhelyi Egészségügyi Központ katonái vettek részt. A gyakorlótéren felépített ROLE 1 (zászlóalj szintű egészségügyi ellátó hely) biztosítja az egészségügyi ellátást, az első szaksegélyt és az első orvosi segítséget az előtte harcoló alegységek részére. A gyakorlat során többféle feladattal kellett a szakállománynak megbirkóznia (harci sérülés, belgyógyászati betegségek, újraélesztés). A feladatok során a „harctérről" a kiürítő raj szállította a sérülteket az ellátó helyhez, amely rendelkezik páncélozott (BTR-SKJ /Sebesült Kihordó Jármű/, Unimog 5000) és páncélozatlan (MB G270, MB G280, Unimog) sebesült szállító gépjárművekkel, amelyek használata az adott helyzettől függ. A valóságot megközelítő helyzetekben, a 62. Lövészzászlóalj egyik szakasza a harci sérülésektől kezdve, a tömegbaleseten át a kisebb zúzódásokig mindent alájátszott, miközben a zászlóalj „CLS katonáinak" egy csoportja részt vett az egészségügyi szakfelkészítés gyakorlati mozzanataiban.

A Sándorfalvi-gyakorlótéren ezzel egy időben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) végzős - lövész - honvéd tisztjelöltjeinek záró gyakorlatát tartották. A kilenc - parancsnoki beosztásba tervezett - tisztjelöltnek a harcászat tantárgy gyakorlati részének záróvizsgáján az elmúlt két év során tanultakat kellett alkalmaznia. Az egyetem által tervezett különböző harcászati mozzanatok végrehajtását a 62. lövészzászlóalj egyik százada biztosította. A század tisztjelöltekből kijelölt parancsnokai a feladataikat az előző napon kapták meg, és a század- illetve szakaszparancsnok beosztások rotációs rendszerben történő folyamatos cseréje mellett vezették alárendeltjeiket.

A másodlagos képzésű felderítő katonák felkészítése - a közel 40 kilós felszereléssel a hátukon - egy hosszú távú menetgyakorlattal kezdődött Algyő és Sándorfalva térségében. A mostani felkészítésen a 62. Lövészzászlóalj állományából 18 kiképzendő vett részt. A három kiképző feladata a lövész katonák képzésének folytatása és a felderítő szakismeretek átadása volt. A katonák, miután kiépítették a felderítő bázisukat, egy feltételezett határszakasz megfigyelését kapták feladatul, amit rejtett figyelőkkel oldottak meg. Az erdőben kint töltött három nap alatt terület felderítést és egy éjszakai tájékozódási menetet is teljesítettek a lövészek, ahol a műholdas navigációs rendszerek használata természetesen tilos volt.

Az egyhetes kihelyezést - a törzstiszti tanfolyam záró gyakorlatának várpalotai biztosítása miatt - egy csökkentett létszámú vezetési pont biztosította, akik a nap 24 órájában irányították az alárendelteket Dóc-Sándorfalvi helyőrségi lő-és gyakorlótéren.

Az alegységek tevékenységét Mádai Gábor őrnagy, a 62. Lövészzászlóalj parancsnok-helyettese, a gyakorlat vezetője irányította, aki elmondta: „Minden lehetőséget megragadtunk annak érdekében, hogy a katonák kiképzését, a több irányú és célú szakmai felkészítések végrehajtását színessé, eredményessé és költséghatékonnyá tegyük. Megállapítható, hogy a kiképzési célok teljesítése mellett, az alegységek az egymással történő együttműködésben is komoly előrelépéseket tettek."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére