Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. November 07. 15:01, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Harckocsi-rockkal nyílt meg a „4000 tank” című kiállítás

Harckocsi-rockkal nyílt meg a „4000 tank” című kiállítás

– Ne álljunk szóba ismeretlenekkel! – idézte Bulgakov Mester és Margaritáját Miklós Péter intézményvezető az Emlékpont pénteki kiállításának megnyitóján.

A tételmondat cáfolatául maga éppen maga a most megnyílt tárlat szolgál. Mint felidézte, egy tavaszi napon szólította meg a 4000 tank című kiállítást megálmodó Radics Márk képzőművész, elmesélve ötletét és a lehetőséget, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pályázata jelentett.

Az ötlet lényege, hogy négyezer, tanknak „öltöztetett” gyufás skatulya szimbolizálja a Magyarországot 1956. november 4-én megszálló ugyanennyi szovjet katonai járművet.

Mivel az igazgató – Bulgakov intelme ellenére – a számára addig ismeretlen alkotóval szóba állt, az ötletből megállapodás, majd pályázat lett, amely végül elnyerte az MMA kurátorainak tetszését. Ráadásul – mint Miklós Péter rámutatott – a gyufásdoboz-tankok az új palástnak köszönhetően tűzgyújtásra alkalmatlanok, ahogyan már inaktívak voltak a szovjetek járművei is, amikor a rendszerváltást követően vasúti kocsikon hagyták el végleg Magyarország területét.

– Maga az alapelv, hogy egy kis tárgy nagyszámú sokszorosítással új mondanivalóval gazdagodik, a képzőművészt több stílusában, így a konceptuális törekvésekben, illetve a pop art-ban is fellelhető – mondta el megnyitó beszédében Varga Nóra, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, hozzátéve, hogy a kiállítás jól szemlélteti a hazánkat 1956-ban elözönlő szovjet haderő nagyságát.

A kiállítást a legendás szovjet harckocsi-modell után elnevezett rockzenekar, a T-34 nyitotta meg a tankok dübörgését megidéző dinamikus dalaival.
A tárlat látogatói emlékül egy külön tálból választhatnak egy-egy mini harckocsit, amely azonos a kiállított modellekkel és az alvázán lévő piros pecsét is igazolja: ez a kis emlékeztető az Emlékpontból származik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.