Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Április 24. 16:41, csütörtök | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Harcászat és lövészet

Harcászat és lövészet


A 62. Lövészzászlóalj harcászat foglalkozás keretén belül rajösszekovácsolást tartott április közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A zászlóalj az őszi országvédelmi gyakorlatra készül, ezért az egyéni- és szakfelkészítéseket befejezve már megkezdte a lövész századok rajainak összekovácsolását. „Ahhoz, hogy egy zászlóalj szintű alegység összehangoltan tudjon dolgozni és az alaprendeltetéséből eredő feladatait magas szinten el tudja látni, minden katonának végig kell haladnia a felkészítés különböző fázisain, amely során a zászlóalj most egy következő ciklusához érkezett ” - mondta Mádai Gábor őrnagy, a 62. Lövészzászlóalj parancsnok-helyettese.

Az idei év második nagyobb kihelyezésének első napjaiban a századok harcászati foglalkozásokon vettek részt, amelyet a következő napok éleslövészetei követtek. A Zrínyi Miklós laktanyához tartozó helyőrségi gyakorlótéren a harcászati eljárások megismerése és gyakorlása közben a katonáknak különböző eseményekre kellett reagálniuk. A valóságot megközelítő helyzetek imitálásához a rajok különböző kiképzés-technikai eszközöket is felhasználtak (vaklőszer, füstgránát, jelzőtöltény).

A fegyvernemi lőgyakorlat alapvető célja a katonák lőkészségének fejlesztése, de emellett a mostani lőfeladatok lehetőséget teremtettek a raj összekovácsoltságának fejlesztésére is. A lőtéren az alegységek védelmi tevékenységre készülve azt a feladatot kapták, hogy semmisítsék meg az ellenség rohamozó „gyalogságát”. A támadó alegységet szimuláló célok megjelenését a figyelő jelentette a raj parancsnokának, aki ezt követően intézkedett a védelmi terepszakaszok elfoglalására, majd parancsot adott a lövészkatonáknak azok leküzdésére. A beosztott állománynak ennél a lőgyakorlatnál arra kellett figyelni, hogy mindenki az utasításokat kövesse és ne ugyanarra a célra lőjön. A többi harcászati feladathoz hasonlóan itt is a parancsnok kijelölt egy sebesültet, akit - tűzfedezet biztosítása mellett – a lehető legrövidebb idő alatt el kellett juttatni az alegység sebesültgyűjtő pontjára.

A raj mögött elhelyezkedő lőgyakorlat vezetők, a biztonsági rendszabályok, valamint a lövészet követelményeinek betartatása mellett szakmai tanácsokkal is segítették rajparancsnokaik munkáját.

Az alegységek az egyhetes „kiskihelyezést” követően tovább készülnek a raj ellenőrző-felmérő foglalkozásokra, valamint a rajéles lőgyakorlatok végrehajtására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.