Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Június 29. 19:53, vasárnap | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Harcászat a Tiszán

Harcászat a Tiszán

Komplex harcászati mozzanatot gyakoroltak június végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái.

A gyakorlást megtekintette az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált véderőattasé helyettese Bradley Hocevar alezredes, akit Takács Attila ezredes az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka is elkísért. A CULP (Cultural Understanding and Language Proficiency – Kulturális megismerés és nyelvi fejlesztés) program keretében, a vásárhelyi laktanyában tartózkodó amerikai hallgatók is részt vettek a bemutatón. Az amerikai kadétok azért tartózkodnak hazánkban, hogy angol nyelvet tanítsanak a magyar katonáknak, miközben ők megismerkednek Magyarországgal és a Magyar Honvédséggel.

A szentesi vízi gyakorlótéren a 62. Lövészzászlóalj dinamikus bemutatója egy BTR-80-as harcjármű egyéni vízi vezetésével kezdődött, amelyet egy kötelék gyakorlat követett.

A harcászati feladat során a műszaki erőknek fel kellett deríteni a folyónak azt a szakaszát, ahová a műszaki katonák hidat, vagy kompot tudnak telepíteni. A területen ellenállók jelenlétére is számítani lehetett, ezért az elöljáró a folyószakaszon készenléti körletekbe kisebb-nagyobb lövész alegységeket helyezett el.

Először egy harci búvár csoport felderítette a túlsó partszakaszt és biztosítási pozíciót foglalt. Ezt követően a felderítő erők csónakkal átkeltek a túloldalra és elkezdték átvizsgálni a folyó túlsó hídfőállását. A parton dolgozók biztonsága érdekében a katonák egy védelmi sávot hoztak létre és egy búvár elkezdte felmérni a folyómeder tulajdonságait. Nem sokkal később egy ellenséges csoport megtámadta a felderítést végző katonákat, akik azonnal megkezdték az ellenségtől történő elszakadást.

A közeli készenléti körletben állomásozó lövész század a támadást követően biztosítási pozíciót foglalt a folyó innenső oldalán és tüzével biztosította az ott lévő felderítő erők visszavonulását. Egy manőver szakasz a harcjárműveivel azonnal a vízre hajtott és a toronyfegyvereikkel tüzet nyitottak az ellenséges erőkre. Az ellenség aktivitásának megszűnése után a saját erők a túlparton folytatták a felderítő tevékenységet.

A vendégek a harcászati bemutató után PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépkocsival vízre szálltak és a folyóról tekintettek meg egy újabb egyéni vízi vezetési gyakorlatot. A feladat végén a harcjármű - szándékosan - működésképtelenséget jelentett, így a katonák be tudták mutatni a mentő-vontató csoport feladatának ellátását is.

Takács Attila ezredes a dandár katonái által az utóbbi időszakban - külföldön és itthon - végrehajtott gyakorlatokkal kapcsolatban elmondta, hogy látszik a személyi állomány motiváltsága és szakmai hozzáértése. Az altisztek egyre jobban részt vesznek a kiképzési foglalkozások megtervezésében, illetve levezetésében és a katonák a legjobb tudásuk szerint látják el feladataikat. „Az attasé-helyettes és a CULP programban résztvevő állomány elismerését is kivívta a 62. Lövészzászlóalj tevékenysége, ami egyben jó lehetőség volt a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezreddel való együttműködés gyakorlására, amelyet külön köszönök a szentesi katonáknak.”- tette hozzá a parancsnok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás