Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2014. Április 28. 12:42, hétfő | Helyi sport
Forrás: Máté Gergő

Hapkido Mesterképzés – Ismét

Hapkido Mesterképzés – Ismét

Hapkido mesterképzést tartott a Magyar Do Am Hapkido Szabadidősport Szövetség az idei évben - immár második alkalommal.

2014. április 26-án Máté Gergő és Máté Zsolt mesterek azzal a nem titkolt céllal hívták össze edzőtársaikat egy kis gyakorlásra, hogy még idén többen vizsgát tehessenek fekete öv 2. dan fokozatra. A sikeres nap után már csak egy lépcsőfok van hátra, hogy az edzők bemutathassák újonnan megszerzett és elsajátított tudásukat a nagymester előtt.

Máté Zsolt és Máté Gergő tréningezte egy napon keresztül az ország több pontjáról érkezett edzőket, klubvezetőket. A cél természetesen a mozdulatsorok finomítása, pontosítása valamint új technikák elsajátítása. Magyarországon jelenleg 26 nyilvántartott 1 dan – os hapkido edző van. A Máté testvérek nem titkolt szándéka, hogy közülük többen vizsgát tegyenek 2. dan - ra Bang Kyung Won nagymester előtt, aki várhatóan még az idei évben Magyarországra látogat. Erre készülve a mesterek még egy, de ha a lehetőségek adottak akár több edzőképzést is szerveznek.

„Nagyon fontos, hogy szakmailag tovább képezzük magunkat, főleg az új ismeretek elsajátítása. 2008 óta foglalkozom a hapkidoval, tehát nincs már nehéz gyakorlat számomra, de ettől függetlenül vannak új mozdulatsorok ahol a pontos végrehajtás elengedhetetlen. Ezért is nagyszerű, hogy évente néhány alkalommal sikerül edzőkként is találkoznunk egymással, így könnyebb a gyakorlás és a csiszolgatás is. A mai új anyagban nagyon tetszenek a kontra technikák, hiszen minden megoldásnak van egy másik fajta megoldása is." – osztotta meg velünk élménybeszámolóját a napról Kalicz László edző.

A Hapkido harcművészet számos technikát – ütések, rúgások, törések, dobások - fel tud mutatni több fokozati szinten. Általában az edzőképzések célja sokszor az egyes elemek, mozdulatsorok tanítása, illetve az elsajátított tudás finomítása, élesítése és ellenőrzése.

„ Egy kis ismétléssel kezdtük a mai napot, majd áttértünk a 2. dan – os anyagra. Itt már megjelennek a kontratechnikák – minden eddigi megtanult technikáknak van egy ellenkező, „védekező" technikája is, - valamint előkerült a kisbot és a kard is. Szeretnénk elérni, hogy a nyilvántartott 26 fő 1. dan-os edzőnk közül sokan sikeres vizsgát tegyenek 2. dan-ra októberben. A legutóbbi találkozásunk óta sokat fejlődtek, nincsenek nagy hibák, viszont még most is volt javítani valónk. Ez abból ered, hogy szinte mindenkinek vannak alacsonyabb öves tanítványai így kevesebb idő jut a magasöves elemek gyakorlására. Ezért is igyekszünk minél több ilyen képzést tartani, így az edzők fejlődhetnek, a későbbiekben továbbadhatják tudásukat a tanítványaiknak, akik felnézhetnek rájuk.” – avatott be a mai nap részleteibe Máté Gergő mester.

Komlós Gergő edző, kérdésünkre, hogyan érezte magát és milyen újdonságokat tanult ma, a Máté testvérek munkáját és elhivatottságát emelte ki: „Nagyon fontos, hogy olyan mesterektől tanuljuk ezt a sportot, akik magasan képzettek és kapcsolatban állnak Koreával – hiszen ez a küzdősport onnan ered. Manapság már számos alfaja és változata van, de sajnos némelyik felszínes. Ezért is örülök, hogy a Máté testvérek a mestereim, és ezért is vagyok itt már második alkalommal az ide évben."

Miczai Szabolcs az államvizsgája közepette is örömmel vette, hogy ismét egy „magasöves" szemináriumot hirdetett a Magyar Do Am Hapkido Szabadidősport Szövetség: „Nagyon szívesen jövök tanulni a Máté testvérekhez, idén már másodszor, de máris várom a következő alkalmat. Nagyon jó tempóban haladunk – se nem gyors, se nem lassú – és a fáradság ellenére is élvezem az új mozdulatsorokat. Talán annyi a nehézség, hogy nagyon sok az új technika és néha elbizonytalanodom, hogy mindent pontosan és szabályosan jegyeztem –e meg. A mesterek viszont ebben is segítenek, most is átismételtük az első edzés anyagát és kijavították, finomították a mozdulatainkat."

„Nagy személet váltásnak érzem a 2. dan-os anyagot az eddigi tanuló fokozatokhoz képest, de a titok a részletekben rejlik. Rengeteg az új mozdulatsor, nehéz őket pontosan memorizálni, ezért is jegyzeteljük le, majd otthon az edzőtársakkal kielemezzük, akár videóra is vesszük, hogy a későbbiekben a mesterekkel megosztva tanulhassunk a hibáinkból. Egy biztos, legközelebb is jövök." - Vass Roland edző.

Az edzés mellett egy rövid megbeszélést is tartottak a Magyar Do Am Hapkido Szabadidősport Szövetség megjelent tagjai, ahol a megújult honlapot is bemutatták: www.doamhapkido.hu Megvitatták a tagok az I. Országos Hapkido Bajnokság részleteit is, melyet a tervek szerint 2014. október 11 -én és 12 – én rendeznek meg Hódmezővásárhelyen. Az első napon kor és súlycsoport szerinti versenyeket tartanak több kategóriában, úgy mint: esés – rúgástechnikák, önvédelem és küzdelem. A bajnokság második napján pedig a Máté testvérek szeretnék vendégül látni Bang Kyung Won nagymestert egy szeminárium erejéig. Az elképzelések között pedig az is szerepel, hogy ezen a napon vizsgázhatnak majd a jelenlegi 1. dan – os mesterek 2. dan- ra. A bajnokság előtt egy bíróképzés is zajlik még Vásárhelyen. Mind a bajnokságról, vizsgáról, képzésekről, valamint a nyári edzőtáborok időpontjáról a www.doamhapkido.hu oldalon fog a szövetség pontos részleteket közölni.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 09. 18:11, kedd | Belföld

Büntetőeljárás indult egy 2 és fél éves kislány vízbe fulladása miatt

Gondatlanságból elkövetett emberölés vétség megalapozott gyanúja miatt rendelt el a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást egy 34 éves nő ellen.

2022. Augusztus 09. 17:16, kedd | Belföld

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

2022. Augusztus 09. 16:03, kedd | Kék hírek

Egy perc alatt elfogták - videó

A fővárosi rendőrök egy perc alatt elfogták a tolvajt, aki egy alvó férfitől lopott el egy mobiltelefont.

2022. Augusztus 09. 15:09, kedd | Belföld

Újabb unokázós bűnbandát számolt fel a rendőrség

Befejeződött a nyomozás az időseket megkárosító, Angliából irányított csalók ügyében, a 14 tagú bűnszervezet felszámolásáról kedden számolt be a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.