Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. December 17. 12:01, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hamisítás és csalás miatt őrizetbe vették a srebrenicai népirtás emlékmúzeumának dolgozóit

Hamisítás és csalás miatt őrizetbe vették a srebrenicai népirtás emlékmúzeumának dolgozóit

Őrizetbe vették a szarajevói székhelyű Emberiesség Elleni Bűncselekmények és Népirtás Emlékmúzeumának egyik alapítóját, valamint öt munkatársát, mert a gyanú szerint belépőjegyeket hamisítottak,

amelyeket valódiként adtak el, az így szerzett pénzt pedig megtartották - közölte a szarajevói sajtó kedden.

Az elfogottak között van Jasmin Meskovic, az egykori fogolytáborlakókat tömörítő szövetség elnöke, valamint Senad Jusufbegovic, az emlékmúzeum egyik alapítója is.

Azra Bavcic ügyészségi szóvivő tájékoztatása szerint az elfogottak 2017 óta hamisítottak jegyeket, nemcsak a szarajevói, hanem a mostari emlékmúzeumba is, és ezzel törvénytelen módon tettek szert anyagi haszonra.

Azt egyelőre nem közölték, hogy a gyanúsítottak pontosan mekkora anyagi haszonra tehettek szert, egy múzeumi belépőjegy azonban 10 konvertibilis márkába (körülbelül 1600 forint) kerül.

Bosznia-Hercegovina kiemelt figyelmet fordít a srebrenicai népirtással kapcsolatos emlékhelyekre, minden népirtással kapcsolatos negatív tevékenységet szankcionál. Az ország főként bosnyákok és horvátok lakta országrészében pedig a népirtás tagadását is bünteti.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több vádlott elleni ítéletben népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.