Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Június 15. 12:43, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Hamarosan teljes kapacitásra kapcsolhat a magyarországi filmipar

Hamarosan teljes kapacitásra kapcsolhat a magyarországi filmipar

A koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések feloldásával elkezdődtek a nemzetközi bérmunkák előkészületei, és hamarosan ismét teljes kapacitásra kapcsolhat a magyarországi filmipar

- mondta a Világgazdaságnak Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

Hozzátette, hogy Magyarország nem léptetett életbe forgatási tilalmat a veszélyhelyzet alatt, így például a Hosszú Katinkáról készülő nagyszabású portréfilm munkálatai szigorú egészségvédelmi intézkedések mellett folytatódhattak. Ugyanakkor a korlátozások miatt több produkció munkálatai is megcsúsztak.

A Nemzeti Filmintézetben (NFI) a lap érdeklődésére elmondták: egyetlen film készítése sem hiúsult meg, mert még márciusban átütemezték a folyamatban lévő gyártások finanszírozását. Az NFI támogatásával készülő alkotások közül mindössze az Átjáróház forgatását kellett megszakítani, de hétfőtől az is folytatódik. Tíz állami támogatással megvalósuló mozifilmnél későbbre halasztották a forgatás kezdetét, 16 mozifilm van utómunkálati fázisában, ezek befejezését és bemutatását idén és 2021 elejére tervezik az alkotók és a forgalmazók.

A közvetlen magyarországi filmgyártási költések volumene 2016 óta minden évben meghaladja a 100 milliárd forintot, aminek jelentős része a külföldi bérmunka. A magyar filmipar a kapcsolódó területekkel együtt mintegy húszezer embert foglalkoztat.

Az, hogy a járvány mekkora kiesést okozott a szegmensben, elsősorban azon múlik, hogy mikor folytatódnak a félbehagyott külföldi produkciók, ami a beutazási korlátozások feloldásának függvénye - írta a Világgazdaság, hozzátéve, hogy miután már leszerződtek a magyar partnerekkel, ezért amint lehet, minden bizonnyal folytatni fogják a forgatásokat. Magyarországon készül például a Halo című Showtime-sorozat, a Terra Vision című Netflix-sorozat, a Dűne, a Nightingale és a Birds of Paradise című mozifilm.

Címkék: filipar, film, filmforgatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;