Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. November 24. 17:00, kedd | Helyi
Forrás: Szöveg és fotó: Cs. Sárkány Beáta hadnagy

Hamarosan rajtol a „Bölcs Előrelátás”

Hamarosan rajtol a „Bölcs Előrelátás”

Fegyverropogástól hangos az MH 5. Bocskai István Lövészdandár gyakorlótere Hódmezővásárhelyen, ugyanis a dandár kijelölt alegysége már megkezdte a felkészülést a decemberi „Wise Foresight 2015” gyakorlatra.

A magyarul „Bölcs Előrelátás” elnevezésű gyakorlat alapvetően az 1998-ban megalakított Magyar - Román Közös Békefenntartó Zászlóalj állományának szokásos éves megmérettetése, de ebben az évben, a NATO partnerországok együttműködésének eredményeképpen amerikai katonák is részt vesznek a feladatokban.

A katonák most szakasz szintű feladatokat hajtanak végre, akiknek felkészültségét az alegységenkénti egyhetes gyakorlást követően a parancsnoki állomány egy harcászati mozzanat során ellenőrzi.

A megmérettetés célja, hogy a század vezetése átfogó képet kapjon a szakaszok összekovácsoltságának szintjéről, meggyőződjön a szakasz- és rajparancsnokok felkészültségéről és felmérje, hogy az alegység milyen szinten tudja teljesíteni a számára meghatározottakat.

Az elmúlt héten végrehajtott feladat kezdetén a szakaszparancsnok és a szakaszaltiszt kiadta a harcparancsát és tisztázta az esetlegesen még felmerülő kérdéseket. Ezt követően az alegység megkezdte a biztosított menet végrehajtását.

A scenario alapján lesállásból nyitott tüzet az ellenség a szakaszra, amelyre az alegységnek reagálnia kellett. A valóságot megközelítő körülmények között végrehajtott mozzanat során a katonák feladata az volt, hogy küzdjék le a kiserejű ellenséget, majd biztosítsák a terepet a század főerejének érkezésére.

A 39-esek ismét jól vizsgáztak és készen állnak arra, hogy a decemberi gyakorlaton már más nemzetekkel is együttműködve adjanak számot tudásukról.

A felkészülés folytatódik, a következő héten már az amerikai katonákkal is megkezdődnek a közös kiképzések a decemberi „Wise Foresight 2015” gyakorlatra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: