Városlista
2019. október 21, hétfő - Orsolya

Hírek

2016. Május 07. 11:07, szombat | Helyi
Forrás: ENKSZ Zrt.

Hamarosan elindul az ENKSZ távhőszolgáltatási üzletága

Hamarosan elindul az ENKSZ távhőszolgáltatási üzletága

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt szándéknyilatkozatot írt alá a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt és a Hódmezővásárhelyi Önkormányzattal a távhő társaság átvilágításáról, esetleges megvásárlásáról

Annak érdekében, hogy az ENKSZ még a következő fűtési szezon előtt elindíthassa több városra kiterjedő távhőszolgáltatását Csongrád megyében, a szegedi IKV Zrt.-vel is előrehaladott tárgyalásokat folytat.


„A HVSZ Zrt. egy korszerűen működő szolgáltató, amely rengeteg fejlesztést hajtott már végre, és amelyben fejlődési lehetőség is van még. A hódmezővásárhelyi szolgáltató mellett Szegeddel is tárgyalunk a helyi távhőtársaság átvételéről, így Csongrád megyében egy olyan komplex térségi mintaprojekt indulhat el, amely fontos tapasztalatokat ad majd az állam országos, ágazati terjeszkedéséhez. A mai szándéknyilatkozat aláírása nemcsak a nemzeti közműszolgáltatás kiépítése szempontjából történelmi jelentőségű, de egy, minden fél számára hasznos együttműködés kezdete is, amivel leraktuk az egységesen, magas színvonalon és költséghatékonyan működő nemzeti távhőszolgáltatás alapjait”
– közölte Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára.

„Szeretnénk a lakossággal minél szélesebb körben megismertetni a környezetbarát energiaforrásokat, ennek a legjobb módja, hogy olyan zöld megoldásokat keresünk és alkalmazunk, amelyekkel a gyermekeink számára is élhető jövőt tudunk majd biztosítani. Hódmezővásárhely minderre jó példa, hiszen az elmúlt 20 év alatt a városban a távhőszolgáltatás biztosításához felhasznált földgáz mennyiségét 90 százalékkal csökkentették és kiváltották geotermiával, a fennmaradó rész pedig földgáz alapú ráégetéssel, vagyis gázkazánokkal valósul meg. Ez az eredmény relatív rekordot jelent, amellyel a szén-dioxid kibocsájtás számottevően csökkent.” – mondta Horváth Péter János, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Magyarországon jelenleg megközelítőleg 100 távhőszolgáltató működik, más-más tulajdonosi szerkezetben. Ezek a cégek mind a szolgáltatás terjedelmében, mind a számlázás rendjében eltérnek egymástól, így ennek a piacnak az egységesítése jelentős kihívás a jövőre nézve. Az ENKSZ egyik legfontosabb feladata a szolgáltatások összemérhetőségének biztosítása, ennek érdekében a társaság elindította az átfogó Távhő Audit Projektet egy nemzetközileg elismert, független tanácsadó bevonásával.

A projekt részeként Magyarország nagyvárosaiban folyik jelenleg a projektmunka, amely helyszínek mellé várhatóan további távhőszolgáltatók is csatlakoznak. A vizsgált városok a magyar távhőpiac közel 40%-át lefedik. A projekt segít feltárni és feltérképezni a távhőszolgáltatók jelenleg széttagolt, eltérő működési modellekkel terhelt szolgáltatási rendszerit, az állami szerepvállalás optimális, gazdaságossági szempontoknak megfelelő alternatíváját.

A Kormány és az ENKSZ a tervezett akvizíciókkal két olyan Csongrád megyei céget épít be elsőként a nemzeti közműszolgáltatás távhő rendszerébe, amely alapul szolgálhat az egész országra kiterjedő távfűtési struktúra kialakításához. A HVSZ Zrt. jó adottságokkal rendelkezik, azonban az esetleges akvizíció előtt további átvilágításra van szükség, annak érdekében, hogy az ENKSZ a fogyasztók számára mindig a legolcsóbb és legszínvonalasabb szolgáltatást biztosíthassa.

ENKSZ jövőre vonatkozó céljával, amely egy energiatudatosabb, zöldebb jövő megteremtését jelenti. Az ENKSZ egyik fontos célkitűzése a távhőszektor minél szélesebb körű megújítása mellett a piac bővítése.

A HVSZ Zrt.-nek jelenleg 6 darab geotermikus termelő és 2 darab visszasajtoló kútja van, a magas színvonalú szolgáltatást mindössze 17 fő munkájával látja el a társaság. A távhő és a használati melegvíz szolgáltatás jelenleg 5 hőkörzeten keresztül valósul meg. A cég 2015. évi értékesített hőmennyisége több, mint 106 ezer gigajoule volt.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 17. 10:06, csütörtök | Helyi

„Találd ki magad!” Pályaválasztási vásár Szegeden

Csütörtöktől szombatig tart a huszadik „Találd ki magad!” Pályaválasztási vásár Szegeden

2019. Október 16. 15:15, szerda | Helyi

Rózsa Luca Sára festőművész tárlatvezetése

THY WILL BE DONE-Rózsa Luca Sára festőművész tárlatvezetése.

2019. Október 16. 10:31, szerda | Helyi

Hét határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba hét migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

2019. Október 16. 10:26, szerda | Helyi

Körözött luxusterepjáró Nagylakon

A magyar rendőrök a német hatóságok által körözött gépkocsit foglaltak le a Csongrád megyei határátkelőhelyen.