Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Február 17. 11:38, szerda | Helyi
Forrás: Elek András sajtós- és kommunikációs munkatárs

Halottak napjától virágvasárnapig

Halottak napjától virágvasárnapig

Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház 2016. február 20-án, szombaton 19 órai kezdettel mutatja be a Halottak napjától virágvasárnapig című egyfelvonásos drámáját a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Az előadás sajtófotóiból a héten kiállítás látható a BFMK emeletén.

A darab felvezetéseként február 18-án, csütörtökön 10 órakor Miklós Péter és Vincze Gábor történészek rendhagyó történelemórát tartanak a két világháború közötti délvidéki magyar sorsról az Emlékpontban.

A darab leírása:

Egy nő, három férfi, huszonkét év. Dráma egy felvonásban. Világégéstől világégésig. Az elszakítástól a visszacsatolásig. Történik Szabadkán, a kisebbségi lét első két évtizedében.
A megtörtént eseményekre és egy szabadkai magyar polgár naplójára támaszkodó darab a maga nemében egyedülálló. Trianonról, a Délvidék szerb bekebelezéséről, majd 1941-es felszabadításáról szól. Életszerű és -szagú mestermunka, amely megmutatja erényeinket és esendőségünket, nemzeti karakterünk napos és árnyékos oldalát egyaránt. A címválasztás nem véletlen: 1918 őszén, halottak napján vonultak be a szerb megszállók Kosztolányi városába, majd 1941 tavaszának virágvasárnapján tértek vissza a honvédek – egyszerre zokogó és nevető, táncoló, ujjongó szabadkai polgárok ezreitől köszöntve.

Szereplők:

  • Szemerédi Bernadett/G. Erdélyi Hermina
  • Csenik Árpád/Kálló Béla
  • Mészáros Árpád/Péter Ferenc

Rendező: Andrási Attila

Belépő: 1 500 Ft

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.