Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Május 09. 09:36, kedd | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

Gyógykezelés után szabadon engedték a ragadozó madarakat

Gyógykezelés után szabadon engedték a ragadozó madarakat

Gyógykezelés után engedtek vissza a természetbe ragadozó madarakat, egy fiatal rétisast (Haliaeetus albicilla) és egy vándorsólymot (Falco peregrinus) a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjából

– tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Tavaly a mentőközpontba került egy fiatal, de legyengült rétisas. Bár a kezelése sikeres volt, a teljes rehabilitációra várni kellett, a madarat elsőre nem sikerült visszavadítani. A sas még nem állt készen arra, hogy visszatérjen a természetes környezetébe. Az elmúlt napokban a gondozók ismét próbát tettek, és ezúttal sikerrel jártak. A rétisas tovaszárnyalt, amikor eleresztették.

Az Eurázsia északi részének partvidékein – Grönlandtól Kamcsatkáig – élő rétisas Európa legnagyobb madárfaja, szárnyfesztávja megközelítheti a 2,5 métert. A Kárpát-medencében – szigetszerű – fészkelő populációja fordul elő, de telente öt-hétszáz példány érkezik ide a Baltikumból telelni is. Táplálékában a halak, vízimadarak, kisebb emlősök dominálnak, de képes elejteni a gyengébb őzgidákat, s rájár a dögre is. Állományukat fészkelő- és táplálkozási területének zavarása veszélyezteti. Más nagy testű madarakhoz hasonlóan a rétisasokkal is történnek elektromos távvezetékek okozta balesetek, és előfordulnak mérgezéses esetek is – írja az MTI.
rétisas

A fehérfejű rétisasok csaknem felénél krónikus ólomkitettségre utaló jeleket találtak

Amerika nemzeti madara sokkal jobban veszélyeztetett, mint azt korábban gondolták: egy közzétett tanulmány szerint az Egyesült Államokban vizsgált fehérfejű rétisasok közel felénél krónikus ólomterhelésre utaló jeleket találtak.

A vadaspark munkatársai azonban nem csak a rétisast mentették meg. Meggyógyítottak egy hasonlóan legyengült állapotban talált vándorsólymot is. Ezt a madarat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal megbeszélt helyszínen, Sándorfalva térségében eresztették vissza a természetes közegébe.

(MTI)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.