Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2019. Június 03. 15:33, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Gyermekvasutasokat avattak szombaton

Gyermekvasutasokat avattak szombaton

Időkapszulát falaztak be a hűvösvölgyi végállomáson

Ma tartották a budapesti Gyermekvasúton a 2018/2019. tanévben tanfolyamot elvégző gyerekek avatási ünnepségét.

Szombaton 140 ifjú gyermekvasutas tett fogadalmat a hűvösvölgyi végállomáson. A tanév alatt ősszel és tavasszal is indult egy-egy négyhónapos tanfolyam, ahol a vasutas szakma alapjaival és a környék nevezetességeivel ismerkedhettek meg a gyerekek. Az ifjú vasutasokat Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, valamint Völgyesi Zsolt, a MÁV Zrt. általános és műszaki vezérigazgató-helyettese köszöntötte. Mindketten kiemelték, hogy a vasúttársaság, illetve a közlekedési ágazat jövőbeli szakember-utánpótlása számára az egyik legjobb alapot a Gyermekvasút nyújtja.

Az ünnepségen bemutatták a Gyermekvasút történetéről készült kisfilmet, és több olyan jármű is felvonult, melyek az elmúlt időszakban estek át jelentős felújításon.
A hűvösvölgyi állomás alsó szintjén, a gyermekvasutasok zászlófelvonási helyénél egy időkapszulát falaztak be, az elé elhelyezett emléktábla hirdeti: a csomagot a Gyermekvasút 100. évfordulóján, 2048-ban kell felnyitni. A fémdobozba fényképek, vonatjegyek, igazolványok, vasúti tankönyvek kerültek, illetve több üzenet várja majd a jövő gyermekvasutas nemzedékeit. Napjaink emlékeinek falba rejtésével folytatódik a hagyomány: idén tavasszal már ugyanitt felbontottak egy időkapszulát, melyet 1969 óta őrzött az állomásépület.

A Széchenyihegy és Hűvösvölgy közötti kisvasút első 3,2 kilométeres szakaszát 1948. július 31-én adták át. Az elmúlt 71 évben több mint tizenötezren voltak úttörő- vagy gyermekvasutasok. Jelenleg mintegy ötszázötven gyerek váltja egymást a szolgálatban.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 13. 09:12, csütörtök | Sport

Holnap kezdődik a foci EB!

Pénteken 21 órakor a skót és a házigazda német válogatott mérkőzésével megkezdődik a 17. labdarúgó Európa-bajnokság, amelyen ismét - sorozatban harmadszor - szerepelhet a magyar együttes.

2024. Június 13. 09:09, csütörtök | Sport

Gennaro Gattuso lett a Hajduk Split vezetőedzője

A játékosként világbajnok olasz Gennaro Gattuso lett a horvát Hajduk Split labdarúgócsapatának vezetőedzője.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Sport

Falunapi fiesztához hasonlított a magyar válogatott nyilvános edzése

A helyiek szeretete és a magyarok rajongása miatt leginkább egy vidám falunaphoz volt hasonlítható a pénteken rajtoló Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott szerdán tartott nyilvános edzése Németországban.