Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Június 25. 15:37, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Gulyásleves, Kossuth-kifli és sortűz

Gulyásleves, Kossuth-kifli és sortűz

Huszárok tisztelegnek a magyar honvédség százhetven éve előtt

Százhetven éve, hogy 1848 július 11-én Kossuth Lajos kérésére Pesten az országgyűlés képviselői kétszázezer újoncot és 42 millió forint azonnali hatályú hadihitelt szavaztak meg és ezzel hivatalosan is létrehozták a nemzet reguláris véderejét, a Honvédséget. A 170. évforduló alkalmából Hódmezővásárhelyen, a népművészeti tájház mellett nagyszabású rendezvénnyel készülnek július 7-én a vásárhelyi és a szegedi hagyományőrző huszárok, valamint a házigazda Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.

A helyszínen hétfőn tartott sajtótájékoztatón Szalóki András hagyományőrző huszárőrnagy, a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület titkára elmondta: céljuk a honvédség első hetven évének bemutatása. Az események sora a Kossuth téren kezdődik, ahol az egykori kormányzó szobrát és az első világháborús emlékművet is megkoszorúzzák a huszárok, akik a Gazdasági Egyesület Aranykalász Népdalkörének és az Árendás Néptáncegyüttesnek a tagjaival közösen a tájházhoz vonulnak, ahol toborzót tartanak. Itt nemcsak a tánc és az ének kap szerepet, hanem azt a folyamatot is bemutatják, hogyan fogadták fel a honvédeket, vették őket lajstromba és hogyan fizették ki őket.

A nap folyamán a gyerekek lerajzolhatják a huszárokat és a csatákat, készíthetnek fakardot és szüleikkel felkereshetik a régi huszárok és honvédek sátrainak másolatát. Ismertetik a huszárok és a honvédek egyenruháikat és fegyvereiket, a kardokat, pisztolyokat és puskákat, sőt a szegedi hagyományőrző huszárok jóvoltából egy korabeli ágyú rekonstrukciója is látható lesz, miközben látványossággal a honvédek alaki foglalkozása és a huszárok lovas bemutatója szolgál.

S hogy ne csak látható, de hallható élményekben is részesüljenek a látogatók, sortüzet adnak le a gyalogos katonák. A kor gasztronómiáját is megismerhetik majd az érdeklődők, hiszen a kitelepülő tábori konyha jóvoltából gulyáslevest és Kossuth-kiflit kóstolhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.