Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Május 16. 20:35, péntek | Belföld
Forrás: MÁV Zrt.

Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva!” – Országjárásra indul, majd Erdélybe megy a Gábor Áron mozdony –

Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva!”  – Országjárásra indul, majd Erdélybe megy a Gábor Áron mozdony –

Ma bemutatkozott, s kora délután már több hetes országjáró útra indul a MÁV Csoport díszes Gábor Áron mozdonya.

A vasúttársaság a 200 éve született székelyföldi ágyúöntő, a szabadságharc őrnagya előtt tiszteleg a réz-fekete színekben felmatricázott járművel, amely júniusban a csíksomlyói búcsúra tartó Történelmi Székely Gyorsot is vontatja majd. A Gábor Áron mozdony ünnepélyes avatására Budapest-Nyugati pályaudvaron került sor, ma délelőtt, a Királyi Váró melletti vágányon. Az impozáns jármű a bemutatót követően egyből szolgálatba is áll: a 12 óra 23 perckor induló Kócsag IC vonatot továbbítja Szolnokon és Debrecenen át Nyíregyházára. A mozdony heteken át járja az országot menetrend szerinti vonatokkal, majd június 6-án a Történelmi Székely Gyors szerelvényét és annak sok száz utasát viszi Erdélybe.

A Gábor Áron mozdony avatásán Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter is részt vett, aki beszédében hangsúlyozta:

„Fontos, hogy állami vállalataink minél nagyobb mértékben vegyenek részt történelmi hagyományaink megőrzésében. A MÁV Zrt. kezdeményezése nyomán a korábbi években átadott díszített mozdonyok közös történelmi múltunkat és sikereinket, határokon átívelő nemzeti közösségünket is megjelenítik. Így e kezdeményezéssel a vasúttársaság újabb részt vállal a magyar kultúrát és értékeket közvetítő tevékenységében. Idén a 200 éve született Gábor Áron tüzér őrnagy emlékét idézi a díszítés. A mozdony a csíksomlyói búcsúra induló Történelmi Székely Gyors vontatójárműveként hamarosan határainkon túl is bemutatkozik. Különleges és szimbolikus jelentőséggel bír ez ebben az esztendőben, amelyben először szavazhattak a magyar országgyűlési választáson a határainkon kívül élő magyar állampolgárok is."

Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte:

„Dicső elődeink szerencsére vannak szép számmal. Vannak, akiknek szobrot állítanak, másokat könyvekben, versekben méltatnak, és vannak olyanok, akik emlékét egy-egy mozdony őrizheti. Ígérhetem: megtartjuk a jó szokásunkat, hogy kiváló nagyjaink emlékére feldíszítsünk egy-egy mozdonyt. Utasaink szeretik, és mi is szeretjük ezeket a szép járműveket."

A MÁV 5. matricázott mozdonya a „Rézágyú" – Nagy népszerűségnek örvendenek a MÁV évek óta forgalomban lévő, felmatricázott mozdonyai: az Aranycsapat, a Kandó, a Mátyás és a Weöres. Tavaly első ízben írt ki nyílt grafikai ötletpályázatot a vasúttársaság – ahogy idén, akkor is az Indóház Közlekedési Kiadóval együttműködve – egy korszerű TRAXX vontatójárművére kerülő „matrica" megtervezésére. Akkor közel 50 pályamunka érkezett, s került a győztes alkotás a Mátyás király mozdonyra, amely azóta bejárta már az egész országot, sőt, rendszeresen közlekedik Budapest és Bukarest között, miként a Gábor Áron TRAXX is fog a jövőben. A mostani pályázatra az előző évihez képest több mint kétszer annyi, 107 alkotás érkezett. Közülük Zachar István veszprémi grafikus újszerű alkotását ítélte a legjobbnak a zsűri. A monumentális, több mint 100 négyzetméteres méretű matricát a kíváncsi szemek elől elrejtve, Hatvanban helyezték fel a járműre, e hét első felében.

Országjáró Gábor Áron! – A mozdony a mai ünnepélyes felavatását követően egyből szolgálatba áll: a 12 óra 23 perckor induló Kócsag IC vonatot továbbítva Nyíregyházára, majd onnan vissza a fővárosba. Első hétvégéjén menetrend szerinti vonatokkal többek közt Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza mellett Kecskeméten, Szegeden, Miskolcon is megfordul. Azt követően is folyamatosan, heteken át járja az országot: Keszthelytől Miskolcig, Szegedtől Sopronig, Pécsig. A felmatricázott jármű június 6-án különleges útra indul, mikor is – a grafikai ötletpályázatban partner – Indóház Közlekedési Kiadó által szervezett Történelmi Székely Gyors szerelvényét továbbítja. T. Hámori Ferenc, a kiadó vezetője, a vonat főszervezője így fogalmaz: „A Történelmi Székely Gyors szervezése évről évre több tucat embernek biztosít értelmes munkát itthon és Erdélyben. A folyamatos megújulás jegyében, a MÁV-val együttműködésben vontathatja a Gábor Áron mozdony a szerelvényt, és külön öröm, hogy idén Sebő Ferenc énekes, zenész a vonat díszvendége."

­­­

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.