Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Szeptember 19. 10:47, hétfő | Helyi
Forrás: NEFI Egészségkommunikációs Központ, Kutai Orsolya

FUSS MAGADÉRT EGY KÖRT!

FUSS MAGADÉRT EGY KÖRT!

2016. szeptember 17-én elrajtolt a „FUSS MAGADÉRT EGY KÖRT!” eseménysorozat, amelynek keretében az egészségért dolgozók 16 napon át 1600 kilométert futnak.

A futással a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért.

A távot egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen fogják teljesíteni váltóban, tematikus napok mentén. A mozgás, újraélesztés, táplálkozás, védőoltás, drog, alkohol, dohányzás, szűrés, szív- és érrendszeri betegségek, alapellátás, véradás, lelki egészség, rekreáció és környezet egészség témák jegyében futottak egy-egy napot.



Szeptember 19: Ne parázz, tartsd életben! – Szombathely
Magyarországon évente mintegy 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Az esetek 90 százalékában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni. Szombathelyen nincs ez így, ott már több mint 30 ezren tudják, hogyan kell helyesen újraéleszteni. Mert Szombathely a segítés városa.

Szeptember 20: Az vagy, amit megeszel! – Nagykanizsa

Európában mi vagyunk a legkövérebbek. Sajnos a kilók már fiatalon ragadnak ránk, minden negyedik gyermek túlsúlyos. Az elmúlt esztendőkben Nagykanizsán csökkent leginkább a túlsúlyos gyermekek száma. Odafutunk, hogy megnézzük, mi a titkuk!

Szeptember 21: Védd magad! – Kaposvár

A méhnyakrák védőoltással megelőzhető, rendszeres szűréssel pedig időben felfedezhető, mégis közel 500 nő hal bele évente ebbe a betegségbe. A 12-13 éves korban beadott védőoltás biztosítja a legnagyobb védettséget a humán papillomavírus ellen. Somogy megyében a 7. osztályos lányok több mint 85 százaléka kérte az ingyenes HPV elleni védőoltást. Ők már védve lesznek ettől a rákos megbetegedéstől.

Szeptember 22: Tőled függ a jövőd! – Pécs

A drog és az alkohol poklából nehéz a visszatérés. Az INDIT Közalapítvány az egyik szervezet, amely segít a megelőzésben, a kezelésben és visszailleszkedésben is. Hozzájuk futunk el Baranya megyében.

Szeptember 23: Te meddig akarsz élni? – Baja

A dohányzásnak elrettentő következményei lehetnek: szájüregi, gége-, nyelőcső-, tüdő-, húgyhólyag-, vese-, hasnyálmirigy- és méhnyakrák, ráncosodás, kihulló fogak, vakság, súlyosabb asztma, agyvérzés, szívinfarktus, impotencia és merevedési zavar, koraszülés, hirtelen csecsemőhalál, gyomorfekély, lábamputáció… A leszokásban segítséget nyújtanak az Egészségfejlesztési Irodák is, mi a Bajai EFI-nél megnézzük, hogyan.

Szeptember 24.: Kezedben a sorsod! – Hódmezővásárhely

Minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Az időben felfedezett mellrák 80 százaléka gyógyítható! Magyarországon minden 45 év feletti nő ingyenes mammográfiai szűrésre kap meghívót, az életet mentő lehetőséggel mégsem él még az érintettek fele sem. Nincs ez így Hódmezővásárhelyen, ahol az Egészségfejlesztési Irodának köszönhetően kétszer annyi nő vesz részt az emlőszűrésen, mint az ország más részein.

Szeptember 25.: Viseld szíveden az egészséged! – Gyula

Amit megeszünk, megiszunk, elszívunk, ha nem mozgunk, az mind-mind megbetegítheti a szívünket. A kardiovaszkuláris megbetegedések vezetik a hazai halálozási statisztikákat. A szív világnapján a kardiológusok futva mondják el, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket hogyan előzheted meg.

Szeptember 26.: Kezdd az alapoknál! – Berettyóújfalu

Ugye nem csak akkor mész háziorvoshoz, amikor már beteg vagy? Az alapellátók abban is segíthetnek neked, hogy miként maradj egészséges. Berettyóújfaluban gyógytornász, dietetikus és pszichológus csatlakozott a háziorvosokhoz, hogy az egészségmegőrzésben segítsenek. Keresd fel te is a háziorvosodat, hogy felmérje az egészséggel kapcsolatos kockázataidat, és segítsen az egészséged megőrzésében is. Legyen neked is egészségterved!

Szeptember 27: Az élő bolygó visszavág! – Tokaj

Minden évben egyre többen halnak bele a környezeti szennyeződés, a globális felmelegedés következményeibe. Az élő bolygó, amit mi szép lassan elpusztítunk, visszavág. A Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziumában és Szakközépiskolájában nagy hangsúlyt helyeznek a felnövekvő generációk szemléletformálására, hogy környezettudatos állampolgárok legyenek. Ezért is lett az iskola 2016-ban az UNESCO-Japán „Oktatás a Fenntartható Fejlődésért Díj” magyarországi jelöltje.

Szeptember 28.: Véredben az egészség! – Miskolc

Évek óta Miskolcon és környékén adják a legtöbb vért a vidéki városok között. Akik ott élnek, tudják, hogy vérük az egészséget jelentheti azok számára, akiknek minden csepp fontos a gyógyuláshoz. Akik egészségesek, azok vért is adhatnak.

Szeptember 29: Előzd meg a magányt! – Eger

A Facebookon mindenki boldog, nagy társaság veszi körül vagy éppen világkörüli úton van? Te pedig azt érzed, hogy magányos vagy és nincs értelme a mának? Merj segítséget kérni, mert akkor lesz valaki, aki segít. A magány ellen pedig nagyon jó védőháló a család!

Szeptember 30.- Október 1.: Légy jól mindhalálig! - Mátra, Cserhát, Bükk

Ha a saját jól-létedet másoktól várod, akkor mindig rosszul fogod érezni magad. A testi-lelki feltöltődésedért neked kell tenned, mindennap. Rekreálódni sokféleképpen lehet. A természetben például nagyon jó. Ott lelkileg és testileg is feltöltődhetsz.

Október 2: Fuss magadért egy kört! – Budapest

Gyere, és fusd le velünk az utolsó maratoni szakaszt, vagy állj be egy félmaratonra. Nem futottál még soha? Akkor kezdd el most, és életed első 6 kilométerét fusd le magadért, vagy toborozhatsz akár egy csapatot is, és teljesíthetitek az egész napot váltóban. Mi ott leszünk, amikor célba érsz!

Bővebb információ:

https://www.facebook.com/events/924927544279925/

http://fussegykort.hu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a