Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Április 30. 07:27, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Franciaországban 24 ezer fölé emelkedett a halottak száma, de enyhül a nyomás a kórházakon

Franciaországban 24 ezer fölé emelkedett a halottak száma, de enyhül a nyomás a kórházakon

A francia egészségügyi minisztérium szerdai összesítése szerint Franciaországban 24 ezer fölé emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, de napról napra egyre nagyobb mértékben csökken a kórházi betegek száma.

Az elmúlt 24 órában 427-tel 24 087-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 367-hez képest. Kórházban 243-an hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a keddi 313 után, és ezzel 15 053-ra emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből - ahol a járvány kezdete óta 9034-en haltak meg - 184 új halálesetet jelentettek az előző napi 54 után.

A kórházakba szerdán még mindig 1070 új beteg érkezett, de összességében a kórházban kezeltek száma 650-tel 26 834-re csökkent, miután egyre többen távoznak gyógyultan. Az intenzív osztályokon pedig immáron harmadik hete napról napra csökken a súlyos betegek száma, az elmúlt 24 órában 110-zel 4207-re.

A járvány kezdete több mint 90 ezren szorultak kórházi ellátására, közülük 15 500-an kerültek lélegeztetőgépre.

Egy nappal azután, hogy a nemzetgyűlés megszavazta a karantén utáni kormánystratégiát, amely május 11-én váltja fel a jelenlegi kijárási korlátozásokat, az Odoxa közvélemény-kutatóintézet reprezentatív felmérése -, amelyet a Le Figaro című napilap közölt - azt mutatja, hogy a franciák 45 százaléka túl gyorsnak, 15 százaléka viszont túl lassúnak ítéli meg a fokozatos enyhítéseket, s csak 40 százalék találja megfelelőnek az egyéni felelősségre a jövőben jobban támaszkodó újfajta intézkedéseket.

A francia kormány szerdán jelezte, hogy elfogadja és tanulmányozza annak a negyven kormánypárti képviselőnek a javaslatát, akik indítványozták, hogy a Covid-19 fertőzésben elhunyt egészségügyi dolgozók gyerekeit nyilvánítsák a nemzet árváinak, akiket az elesett katonák gyerekeihez hasonlóan egyebek mellett olyan konkrét állami juttatások illetnének meg, mint megélhetési támogatás vagy ingyenes oktatás.

Az AFP francia hírügynökség összesítése szerint a járvány kezdete óta legalább 25 egészségügyi dolgozó vesztette életét a Covid-19 fertőzésben.

Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter közben azt közölte, hogy a magánszektorban dolgozók közül már 11,3 millióan kapnak jövedelem-kiegészítést az államtól annak érdekében, hogy a munkahelyük ne szűnjön meg a kijárási korlátozások idején. Az állami védőhálót 890 ezer vállalkozás igényelte a teljes vagy részleges kényszer-szabadságra küldött munkavállalói részére, azaz a magánszektorban foglalkoztatottak több mint felének vállalta át az állam a fizetése bruttó 70 százalékát. Az intézkedés május végéig mintegy 24 milliárd euróba kerül a francia államkasszának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.