Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Május 10. 11:49, péntek | Helyi
Forrás: A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Fotókiállítás, madárvédelmi bemutató és ismeretterjesztő előadások a Madarak és fák napja alkalmából

Fotókiállítás, madárvédelmi bemutató és ismeretterjesztő előadások a Madarak és fák napja alkalmából

A Körös-Maros Nemzeti Park rovarvilágára, természeti értékeire és a Dél-Alföld madárvilágának védelmére,

valamint az állatokról az emberekre terjedő megbetegedések megelőzésére hívja fel a figyelmet a Csongrád Megyei Kormányhivatal a Madarak és fák napja alkalmából.

A nemzeti park igazgatóságának területén készültek azok a természetfotók, amelyekből május 13-án, hétfőn nyílik kiállítás a hivatal aulájában. A park a Dél-Alföld területeinek egységes természetvédelmi kezelését látja el Békés megyétől, Csongrád megye Tiszától keletre eső részén át, Jász-Nagykun-Szolnok megyéig, beleértve a Körös-árterét is. A fotósorozat szegedi bemutatásáról a hivatal környezetvédelmi és természetvédelmi hatósága gondoskodott. A több mint húsz fotót tartalmazó anyag a vidék természeti gazdagságát, az élőlények sokszínűségét mutatja be, különös tekintettel a gerinctelen állatokra.

A 13:30-kor kezdődő megnyitón a képeket dr. Juhász Tünde kormánymegbízott és Lovászi Péter, a park természetvédelmi tájegységvezetője ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A programon jelen lesznek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád Megyei Szervezetének tagjai is, akik madárvédelmi eszközöket mutatnak be és praktikus tanácsokkal látják el azokat, akik odúkkal, etetőkkel szeretnek gondoskodni a madarakról. A megnyitót előadás követi a Csongrád teremben, amelynek témája szintén a vidék állat- és növényvilága lesz - itt 14 órától Lovászi Péter beszél a nemzeti park védendő természeti kincseiről.

A hivatal népegészségügyi munkatársai is készülnek a Madarak és fák napjára. A Szegedi Vadaspark Családi Vasárnap rendezvényéhez csatlakoznak május 12-én 10 és 14 óra között. Munkájuk szerves részét képezi a fertőző megbetegedések megelőzése, ezért az állatokról emberre terjedő megbetegedésekről, az úgynevezett zoonózisokról tartanak ismeretterjesztő tájékoztatást, a prevenciós standnál. Hazánkban a leggyakrabban előforduló ilyen betegségek a toxoplazmózis, az ornitózis, a veszettség, a Lyme kór, a bélférgesség, amelyek terjedéséről, megelőzéséről beszélnek az érdeklődőknek a szakemberek, de szólnak arról is, hogy természetjárás előtt ebből a szempontból hogyan érdemes felkészülni.

A Madarak és fák napjáról:

Magyarországon több mint száz éves múltra tekint vissza a Madarak és fák napja, melyet minden évben május 10-én ünnepelünk. A hagyomány célja, hogy felhívja a társadalom, különösen az ifjúság figyelmét az őket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára. Az első Madarak és Fák napját a kor neves ornitológusa, Chernel István szervezte 1902-ben. Bár több mint száz év telt el, a természetvédelem fontossága azóta sem veszített jelentőségéből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.