Városlista
2020. augusztus 4, kedd - Domonkos

Hírek

2016. November 01. 19:16, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Forradalmi relikviákkal ismerkedtek a diákok az Emlékpontban

Forradalmi relikviákkal ismerkedtek a diákok az Emlékpontban

A Szent István Általános Iskola nyolcadikosai számára tartott tárlatvezetést pénteken Miklós Péter, az Emlékpont intézmény vezetője.

A diákok az Emlékpont galériájában látható, Összefogás a szabadságért. 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen című kiállítás részleteivel ismerkedtek meg.

A kiállítás harminc tablója mutatja be a forradalomhoz vezető utat, a forradalom eseményeit és a megtorlás időszakát fotókkal és dokumentumokkal illusztrálva. Az intézményvezető felhívta a diákok figyelmét a korabeli vásárhelyi fotókra, amelyek között láthatók a rendőrség által a Hal téren – a mai Hősök terén – készített fe6lvételek, amelyeken jól láthatók a résztvevők is, s amelyek alapján a forradalom leverését követően a karhatalom azonosította a megmozduláson jelen volt vásárhelyieket.

A tárlókban látható kitüntetésekkel azokat jutalmazta a hatalom, akik segítettek a forradalom utáni megtorlásokban. Ezek kapcsán Miklós Péter bemutatott az iskolásoknak egy oklevelet, amelyen Kádár János aláírása is szerepel.

A szegedi gyűjtő, Szanka József kollekciójából látható tárgyak is részét képezik a kiállítás installációjának, amelyek az utcai harcok hangulatát igyekeznek megidézni. A diákok érdeklődő kérdése az intézményvezető elmesélte annak a Kossuth-címeres magyar zászlónak a történetét, amely 1940. szeptember 6-án Nagyváradon az oda bevonuló magyar csapatokat köszöntötte, majd sokáig rejtegették, míg 1956-ban a forradalom idején vette ismét elő annak tulajdonosa, a főváros nyolcadik kerületben köszöntve vele a remélt szabadságot.

Az Emlékpont még a téliszünet megkezdése előtt hasonló tárlatvezetésre invitálja a tanintézmények diákjait, hogy részletesen megismerhessék a hatvan évvel ezelőtti eseményeket és azok relikviáit.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 03. 17:27, hétfő | Helyi

Újabb három IC+ kocsi állt forgalomba

Augusztus 2-től újabb három IC+ közlekedik a szombathelyi és a zalaegerszegi vasútvonalon.

2020. Augusztus 03. 15:09, hétfő | Helyi

Mindkét daru dolgozik – a Nyugati tetőszerkezetének bontása folyamatos

A Nyugati pályaudvaron folytatódik a rekonstrukció. Immár a második daru is üzembe állt a mintegy 8200 négyzetméteren megújuló tetőszerkezeten a folyamatos munka segítése érdekében.

2020. Augusztus 03. 15:02, hétfő | Helyi

A fotográfia és a képzőművészet párhuzamai

Eifert János fényképeivel találkoztak a mártélyi alkotótábor résztvevői

2020. Augusztus 03. 14:58, hétfő | Helyi

Nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikkal bővültek egyes balatoni és velencei-tavi vonatok

A MÁV-START a biciklis utasok számának ugrásszerű növekedése miatt, a Balatonra közlekedő DÉLI -> PARTI sebesvonatok egy részében nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikat állított forgalomba;