Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Március 31. 15:26, kedd | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Folytatódik a felkészülés

Folytatódik a felkészülés

Szakcsoportos lövészetet tartottak március végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport (ZHCS) tovább folytatja a felkészülést az őszi NATO CREVAL­* ellenőrzésre. A NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóalj szintű erők kiképzését az alapoktól kezdve kell felépíteni, amelynek egyik lépcsőfoka a szakcsoportos felkészülések végrehajtása.

A szakcsoportos felkészítés során a zászlóalj alegységeinél lévő katonákat a beosztásuk szerint vonták össze egy csoportba, ahol egy szakcsoport vezető irányítása alatt célirányos felkészítést hajtottak végre a beosztásukhoz rendszeresített eszközökre, fegyverekre. A lövészek szakcsoportos kiképzésének záró mozzanata az éleslövészet volt, ahol a géppuskások, mesterlövészek, RPG irányzók és a toronylövészek az eddig elsajátított ismereteikről adtak számot.

A lövészeten résztvevő közel 160 katona lőkészségének növelése, illetve annak szinten tartása érdekében a kezdő lőgyakorlatok után az egymásra épülő és egyre nehezebb lőgyakorlatok követték egymást.

A hódmezővásárhelyi laktanyában ezzel párhozamosan a gép- és harcjármű vezetők, illetve a híradó szakállomány felkészítése folyt. A szakcsoportos felkészülések befejezése után a következő kiképzési héttől a nem szervezetszerű felkészítéseket kezdi meg a 62. lövészzászlóalj.

(*CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units) kifejezés a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóalj szintű, szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét jelenti.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.