Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Március 26. 11:39, péntek | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Fokozott ellenőrzések a vasút biztonságáért

Fokozott ellenőrzések a vasút biztonságáért

Ma reggeltől fokozott vasúti ellenőrzést végez a rendőrség.

A Railpol (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált akcióban részt vevő szervek huszonnégy órán át végeznek fokozott ellenőrzést a vasút biztonságáért.

A 21. Rail Action Day 24 Blue elnevezésű akció célja elsősorban a személyszállító vonatok rendőri ellenőrzése, a vasúti határátkelőhelyeken a személy- és tehervonatok ellenőrzése, az utasok és a jegyvizsgálók sérelmére elkövetett jogsértések megelőzése, megszakítása. Fokozott figyelmet fordítanak a közfeladatot ellátó, illetve a hivatalos személy elleni erőszak megelőzésére, megakadályozására.

A vasúttársaság közfeladatot ellátó munkavállalói szolgálati mobiltelefonjukon minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt ők vagy a vonaton tartózkodók veszélyben lehetnek. Az incidensek elkerülésének érdekében, a korábbi önkéntes gyakorlattól eltérően, 2020. augusztus 31. óta a kijelölt vonatokon szolgálatban lévő jegyvizsgálók számára kötelező a testkamera használata a Budapest-Esztergom, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Göd-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalakon.

Többnyire verbális inzultus éri a jegyvizsgálókat a vonatokon, ám sajnos fizikai bántalmazásra is van példa. A vasúttársaság megengedhetetlennek tartja és mélységesen elítéli a munkájukat végző vasutasokkal szembeni erőszakos fellépést, testi épségük veszélyeztetését. A MÁV-START mindent megtesz munkavállalói védelme érdekében, jogi és lelki segítséget nyújt a bántalmazott kollégák számára. Kiemelten kezeli a jegyvizsgálók biztonságát is, minden esetben feljelentést tesz az elkövetőkkel szemben. Ha az utasok hívják a rendőrséget, fontos, hogy jelezzék ezt a jegyvizsgálónak. A szemtanúk sokat segíthetnek az esemény körülményeinek tisztázásában, így aki teheti, maradjon a helyszínen a rendőrség kiérkezéséig.

A legtöbb esemény Budapest elővárosi vonalain történik. 2018-ban 123, 2019-ben 70, 2020-ban pedig 65 támadás ért jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben Magyarországon. Utóbbiak közül 38 tettlegesség; 24 tettleges becsületsértés; valamint 3 volt verbális agresszió közvetlenül vagy közvetetten, főleg a jeggyel nem rendelkező utasok részéről.

A 24 órás Railpol ellenőrzés kiterjed a fémlopások megelőzésére, az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elleni hatékony fellépésre, és a vasúti kocsikat károsító garázda cselekmények megelőzésére, felderítésére is.

Az akcióban a MÁV vasútbiztonsági szakemberei is részt vesznek közreműködőként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.