Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Február 18. 11:11, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Főhajtás a kommunizmus áldozatai előtt

Főhajtás a kommunizmus áldozatai előtt

Minden év február 25-ét az országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával nyilvánította a kommunizmus áldozatainak emléknapjává.

Az emléküket 2020-ban könyvbemutatókkal és rendhagyó történelemórával idézi fel a hódmezővásárhelyi Emlékpont február 24-én, 25-én és 26-án.

Az emléknapon a múlt felidézése mellett kegyelettel emlékezünk mindazokra, akik áldozatul estek a kommunista diktatúráknak, akiket megfosztottak életüktől, akiket bebörtönöztek, táborokba hurcoltak vagy internáltak, de ideszámítanak azok is, akiknek a hatalom tönkretette az egészségét, egzisztenciáját, akik nem tanulhattak tovább, akiket „bepofoztak” a téeszekbe, öngyilkosságba kergettek.

Az Emlékpont rendezvénysorozatának nyitóelőadásán február 24-én, hétfőn 17 órától Kovács Attila A bolsevik iszonyat 100 éve. A kommunizmus Magyarországon 1919 – 1989 – 2019 című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők, a szerzővel Vincze Gábor, az Emlékpont történésze beszélget, aki február 25-én, kedden 10 órától A kommunizmus utópiája – a kommunizmus bűnei címmel tart rendhagyó történelemórát, amely nyilvános, minden érdeklődőt vár a közgyűjtemény.

Február 26-án, szerdán 17 órától az 1919 - Az első kommunista kísérlet Magyarországon címmel rendez könyvbemutatót az Emlékpontot. Lukachich Géza Magyarország megcsonkításának okai és Kozma Miklós Az összeomlás 1918-1919-ben című köteteit Raffay Ernő történész és Szakács Árpád, a Kárpátia Stúdió Kiadó tulajdonosa mutatja be. A rendezvény végén az áldozatok emlékére a résztvevők mécseseket gyújtanak az Emlékpont portáljánál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.