Városlista
2020. szeptember 26, szombat - Jusztina

Hírek

2020. Szeptember 16. 16:37, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Fémdetektor, sárkányok és a szecesszió

Fémdetektor, sárkányok és a szecesszió

Hétvégi bepillantás a kultúra kulisszái mögé

A hétvégén Tornyai János Múzeumban, az Alföldi Galériában és a csomorkányi templomromnál szervezett programokkal csatlakozik Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város és múzeuma a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatához. A két nap programját sajtótájékoztatón ismertette Kis Andrea alpolgármester és Miklós Péter múzeumigazgató.– A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség magyarországi eseménysorozata – mondta el Kis Andrea, hozzátéve, hogy a város az idén azért is csatlakozott a programhoz, mivel a nyár elején a pandémiás helyzet miatt nem kerülhetett sor a sokak által kedvelt Múzeumok Éjszakájára, viszont fontosnak tartották, hogy a három helyszín kulturális értékeivel a látogatók ne csak a megszokott időben és körülmények között találkozhassanak. Az alpolgármester hangsúlyozta: a hétvégén a résztvevők az intézmények olyan részeibe is bepillanthatnak, amelyek a szokásos nyitva tartási napokon nem látogathatók. A rendezvényen ingyenes a részvétel, de előzetes regisztrációhoz kötött, s kérik a látogatókat a járványügyi rendelkezések, így a távolságtartás, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés betartására.– Szeptember 19-én, szombaton 17 és 19 órakor is indul körséta a Tornyai János Múzeumban – mondta el a programokat ismertetve Miklós Péter igazgató. A látogatók a 2012-ben megújult múzeumépületet és annak történetét is megismerhetik Bernátsky Ferenc helytörténész vezetésével, s bepillanthatnak a múzeumi raktárakba is. Az este fél hatkor kezdődő, Betekintés a régészet kulisszái mögé című interaktív foglalkozáson a résztvevők a múlt héten megnyílt Építés alatt című kiállításon nemcsak közelről nézhetik meg a régészeti tárgyakat, de kézbe is vehetik azokat, s megtudhatják, mi történik a régészek műhelyében.A fél hétkor kezdődő, a Ha Kiss Lajos sárkányai és a szecesszió találkoznak... című kézműves foglalkozáson a gyerekek papírsárkányt készíthetnek a múzeum első igazgatója, Kiss Lajos által gyűjtött minták nyomán, amelyeket a szerdán nyíló, A hódmezővásárhelyi népi szecessziós kerámia című kiállításban látható motívumokkal díszíthetnek, míg fél nyolctól a Századfordulós Vásárhely, ahogyan Kiss Lajos látta címmel Terendi Viktória néprajzkutató tart előadást a vásárhelyi középületekről és a népi építészet jellegzetességeiről.

Harmincöt éve nyílt meg az egykori ógimnázium épületében az Alföldi Galéria, amelynek emeleti termeiben Az Alföld művészete - kezdetektől napjainkig című tárlat látható. A Kossuth téri kiállítóhelyen a 18 órakor kezdődő program látogatói Képiró Ágnes művészettörténésztől a galéria történetéről és az itt látható művekről is szerezhetnek információkat. Másnap, szombaton 9 órától pedig a csomorkányi templomromnál Béres Mária régész mesél az egykori mezőváros történetéről és a helyszínen végzett feltárásokról, s itt a résztvevők kipróbálhatják a fémdetektor használatát is.

Az egyes programokon a részvétel ingyenes, de a létszámkorlát betartása miatt regisztrációhoz kötött, regisztrálni az alábbi címen lehet:

https://docs.google.com/forms/d/1Z_5TuUHgatXjy_UheJMjTnMT3zXTAxYsnue3tVTP-BE

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 23. 15:56, szerda | Helyi

Szeptember 28-tól menetrendi változásokat léptet életbe a Dunántúlon a MÁV-START és a Volánbusz

Szeptember 28-tól versenyképesebb és utasbarát kínálatot vezet be a MÁV-START több dunántúli viszonylaton,

2020. Szeptember 23. 11:39, szerda | Helyi

Hatalmas érdeklődés a Vásárhelyi Őszi Tárlat iránt

Megkezdődött a hatvanhetedik kiállítás anyagának begyűjtése

2020. Szeptember 23. 11:19, szerda | Helyi

Feltárultak a Tornyai raktárai, fémdetektorral kutattak Csomorkányon

Kulturális Örökség Napjai Hódmezővásárhelyen

2020. Szeptember 22. 11:10, kedd | Helyi

Dr. Homolya Róbertet alelnökké választotta az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége

Alelnökké választotta a MÁV elnök-vezérigazgatóját az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER).