Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. December 02. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Felkészült a téli hónapokra az energiaszektor

Felkészült a téli hónapokra az energiaszektor

A fogyasztók ellátása a fűtési időszakban biztosított, a hétfői adatok szerint több mint 6 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre, és a villamosenergia-,

valamint a távhőszektor is felkészült a hidegebb hónapokra az ellátásbiztonság fenntartása érdekében - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel.

A hivatal az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak készített tájékoztatóját összefoglalva ismertette, hogy a villamosenergia-termelő létesítmények tervezett karbantartási munkáit menetrend szerint elvégezték, a paksi atomerőműben fennmaradt egyetlen karbantartás a terv szerint zajlik, a Mátrai Erőműben pedig előrehozott karbantartást végeztek.

Az erőművek rendelkeznek az előírt tüzelőanyag biztonsági készlettel, ellátásbiztonsági, kapacitáskiesési aggály a téli felkészülésben nem merült fel. Az áramszolgáltatók pandémiás terveinek aktualizálása megtörtént a tavaszi tapasztalatok alapján. A járvány miatti védőintézkedések hatályban vannak.

A villamos energia rendszerirányító (Mavir) vizsgálta a téli időszakban várható fogyasztói igényeket, a rendelkezésre álló erőművi teljesítményeket és az importenergia jellemzőit. Az elemzés megállapította, hogy a régiós források rendelkezésre állása esetén még szélsőségesen magas fogyasztói igény mellett is biztosítható a fogyasztók ellátása.

A tájékoztatás szerint a téli felkészülés és az ellátásbiztonság garantálása a földgázipari szereplők - a rendszerüzemeltetők és szolgáltatók - kötelezettsége. A MEKH a szükséges szabályrendszer kialakításával és ellenőrzésekkel ösztönzi az érintett szereplőket a felkészülésre. Ennek része, hogy meghatározza a lakossági fogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltató által kötelezően földgáztárolóban elhelyezendő földgáz mennyiségét, amely a téli időszakban a lakosság biztonságos ellátását hivatott szolgálni.

A háztartások ellátásáért felelős egyetemes szolgáltató már október elején közölte, hogy jogszabályi kötelezettségének eleget téve 2,1 milliárd köbméter földgázt betároltatott - jelezte az energiahivatal.

A MEKH az Európai Parlament és a Tanács vonatkozó rendeletének megfelelően kockázatértékelést végez és elkészíti a Megelőzési cselekvési tervet, valamint a Vészhelyzeti tervet. Szélsőséges esetben a hivatal eseti jelleggel rövid és középtávú forgatókönyvek készítésével maga is elemzi az aktuális év ellátási helyzetét.

A hivatal beszámolója szerint a távhőszolgáltatók időben felkészítették a berendezéseket a fűtés megindítására, és a hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően elindították a távfűtést.

A MEKH a téli időszakban folyamatosan ellenőrzi valamennyi energetikai szolgáltató működését, a szolgáltatás minőségét és a fogyasztók biztonságos ellátását - hangsúlyozták.

Címkék: energia, fűtés, tél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.