Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. December 27. 19:06, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felfedezték a bélrákot okozó géneket

Felfedezték a bélrákot okozó géneket

Brit tudósok felfedezték, hogy egyesek miért különösen érzékenyek a bélrákra. Két gént fedeztek fel, amelyek a szülőkről a gyerekekre öröklődnek és nagyban megnövelik a daganatos betegség kialakulásának kockázatát - számol be a BBC.

A tanulmány keretében 20 olyan résztvevőt vizsgáltak, akiknek családi kórtörténetében előfordult már bélrákos megbetegedés. A kutatók azt remélik vizsgálatuk eredményeként kidolgozhatnak egy olyan tesztet, amely megjósolhatja, hogy valakinek van-e hajlama a daganatos megbetegedés kialakulására.

Az egyik résztvevőt 28 évesen diagnosztizálták a betegséggel. Családi kórtörténetéből kiindulva ez nem meglepő: nagymamája és annak testvére, valamint édesapja és néhány unokatestvére is küzdött a betegséggel.

Egyértelmű, hogy a családi génekben kell keresni a hibát. A tudósok a 20 résztvevő megvizsgálása után két olyan génre bukkantak, amelynek mutációja megnöveli a bélrák kialakulásának kockázatát.

A kutatást az Oxford Egyetem professzora, Ian Tomlinson vezetésével végezték, aki elmondta, hogy ezek a génhibák ritkák, de nagyban megnövelik a betegség kialakulásának kockázatát. A szakemberek azt remélik, hogy a megállapításokat fel lehet használni arra, hogy azoknál a családtagoknál, akiknek családi kórtörténetükben gyakori volt a bélrák előfordulása, gyakrabban járjanak szűrésre. A professzor azt reméli továbbá, hogy egy olyan megoldást is kidolgozhatnak, amely megszünteti ezeket a mutációkat - ezek azonban még csak távlati tervek.

Címkék: betegség, rák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.