Városlista
2020. október 1, csütörtök - Malvin

Hírek

2019. Március 25. 11:39, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Felelősen a környezetért

Felelősen a környezetért

Különleges tanórákat és üzemlátogatásokat tartottak a MÁV szakemberei

Az elmúlt héten zajló Fenntarthatósági Témahét programsorozatában a vasúttársaság szakemberei interaktív tanórák és üzemlátogatások keretében hívták fel az iskolások figyelmét a környezet védelmének fontosságára és a vasút fenntarthatóságban betöltött szerepére.

Az iskolák bevonásával zajló témahét egyik kiemelt témaköre a közösségi közlekedés. A témahét főtámogatójaként a MÁV-csoport aktívan vett részt a programokban; az egész héten át tartó TeSzedd! akcióban 1035 fő vasutas 82 helyszínen gyűjti a vasúti területeken illegálisan elhelyezett hulladékot. Az önkéntes szemétszedés mellett a vasúttársaság vezetői és szakértői 25 helyszínen különleges tanórák keretében mutatták be a diákoknak a vasutasok napi teendőit. Emellett nyolc telephelyen 11 iskolai csoport üzemlátogatás keretében leshet be a kulisszák mögé.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója március 21-én Egerben, az Eszterházy Károly Egyetem gyakorlóiskolájában Felelősen a környezetért címmel tartott tanórát az intézmény egykori növendékeként. Völgyesi Zsolt stratégiai vezérigazgató-helyettes ugyanezen a napon két győri középiskolába – a Kazinczy Ferenc Gimnáziumba és a Révai Miklós Gimnáziumba – látogatott, délelőtt pedig a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium tanulói találkozhattak a vasúti vezetővel. A különleges tanórákra a vasúttársaság tisztán elektromos hajtású gépjárműveivel érkeztek meg a vasút felsővezetői.

Az egri iskolában tartott tanóra keretében a vasúttársaság elnöke mintegy 150 hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulónak tartott előadást a vasút és a fenntarthatóság kapcsolódásairól. Homolya Róbert interaktív előadásának első felében a vasút jövőjének felvázolása mellett bemutatta a vonatközlekedés és a hazai vasúti fejlesztések kedvező környezeti hatásait.

A vállalatvezető előadásában felhívta a figyelmet a vasutat érintő legjelentősebb környezeti problémára, az illegális hulladék kérdéskörére, ezen belül a jogellenesen elhelyezett hulladék negatív környezeti és gazdasági hatásaira. A vállalatvezető előadásában kitért arra, hogy a MÁV évente átlagosan 2-3000 tonna nem vasúti tevékenységből származó hulladék elszállítatásáról gondoskodik, majd szemléltetésként hozzátette, hogy ez a mennyiség kb. 1 méter magasan töltene fel egy átlagos futballpályát.

A tanóra második felében a diákok megismerkedhettek a vasúttársaság által alkalmazott dróntechnológiával, amely – egyebek mellett – az illegális hulladékszigetek feltárásában is támogatja a környezetvédelmi tevékenységet. A diákok kipróbálhatták a MÁV környezetvédelmi szakemberei által bemutatott zajmérési eszközöket, beülhettek az elektromos autókba, a kíváncsiak pedig korábbi használatból kiváltott talpfát szagolhattak és megismerkedhettek a vasúti talpfák ártalmatlanításának és kezelési technológiájának elméletével.

A különleges tanórákon elhangzott, hogy idén április 11-én negyedik alkalommal rendez Nyílt napot a MÁV-csoport a Magyar Vasúttörténeti Parkban (1142 Budapest, Tatai út 95.) A Nyílt nap témája a MÁV-csoport szolgáltatási láncának és az ehhez illeszkedő modern technológiáknak a bemutatása lesz. Az érdeklődők olyan témákkal ismerkedhetnek meg, mint az anyaggazdálkodás, beszerzés, értékesítés, üzemeltetés, járműkarbantartás, járműfejlesztés, forgalom, pályaépítés, pályakarbantartás, pályadiagnosztika, biztosítóberendezések, távközlés, erősáram, informatika, gazdasági terület és a MÁV-HÉV közlekedési rendszere.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 29. 15:15, kedd | Helyi

Olcsóbban lehet utazni hétfőtől több dunántúli viszonylaton

Hétfőtől több dunántúli vasútvonalon is új menetrend és tarifa lépett életbe.

2020. Szeptember 29. 11:04, kedd | Helyi

A közúti közlekedésben is fontos a környezetvédelem

Már huszonnegyedik alkalommal zajlott le 2020. szeptember 21-25. között a Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció sorozat, amelyben az idei évben Szeged mellett Budapest, Debrecen és Győr is részt vett.

2020. Szeptember 28. 12:44, hétfő | Helyi

Az októberi hétvégéken is lehet utazni Dunakanyar Napijeggyel

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelése alapján november 1-jéig még lehet vásárolni Dunakanyar Napijegyet,

2020. Szeptember 28. 12:23, hétfő | Helyi

Szeptember 28-tól három KISS közlekedik a váci és a ceglédi vonalon

Szeptember 28-án áll forgalomba a harmadik KISS, így hétfőtől már két emeletes motorvonat jár majd a váci és egy a ceglédi vonalon.