Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Április 22. 17:39, szerda | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Felderítés, vegyi mentesítés és robbantás

Felderítés, vegyi mentesítés és robbantás

Lövész beosztású katonákat nem lövész feladatra képeztek ki, vagyis nem szervezetszerű felkészítéseket tartottak áprilisban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport (ZHCS) tovább folytatja felkészülését az őszi gyakorlatra, ezért a katonák az általános harcászati foglalkozások mellett különböző felkészítéseken vettek részt.

A ZHCS lövész beosztású katonáinak felderítő feladatokra történő felkészítése során a kiképzők arra törekedtek, hogy a kijelölt személyek megtanulják a csapatfelderítés alapjait. A Nagyszigeti gyakorlótéren a lövészek elfoglaltak egy járőrbázist, és a figyelő őrsök kiépítésével megszervezték annak biztosítását, majd felderítő járőröket indítottak és útvonal, illetve terület felderítést hajtottak végre. A felderítési feladatok közben a résztvevő állomány a rendszeresített híradó eszközök kezelését is gyakorolta.

A nem szervezetszerű felderítő szakkiképzésen a tűztámogató részleg számára meghatározott feladatok hatékony támogatása érdekében a lövészek - a tüzérségi elveknek megfelelően - figyelő pontot létesítettek és a kiválasztott cél pozíciójának jelentését, tüzérségi tűz igénylésének leadását, illetve a kiváltott tűz megfigyelését gyakorolták.
Minden lövész alegységnek rendelkeznie kell másodlagos vegyi sugár felderítő katonával is, mert amikor az alegység vegyileg fertőzött területhez ér, akkor a kiképzésen résztvevők - a szakcsapatok kiérkezéséig - azonnal meg tudják kezdeni a mentesítést. Ennek érdekében a nem szervezetszerű vegyi védelmi felkészítésen a kijelölt állomány a vegyi illetve sugár felderítő eszközök mellett az egyedi vegyi mentesítő eszköz használatát is gyakorolta.

A nem szervezetszerű akadályelhárító felkészítésen a lövész alegységek katonái az elméleti és gyakorlati foglalkozásokon az alapvető robbantási ismeretek mellett a műszaki felderítést és zárást is elsajátították. A harc dinamikájában nem mindig van arra lehetőség, hogy a műszaki katonák a harcterületen mindenhova odaérjenek, ezért fontos az, hogy a lövészek önállóan is képesek legyenek átjárókat nyitni az előttük lévő kisebb kiterjedésű nem robbanó műszaki zárrendszereken.

A felkészítés folytatásaként a raj szintű kiképzési feladatok következnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: