Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 12. 14:27, szerda | Külföld
Forrás: MTI | Photo: ALAMY

Feketére festették a bányató vízének színét, hogy elijesszék az úszókat

Feketére festették a bányató vízének színét, hogy elijesszék az úszókat

Egy használaton kívüli kőfejtő Kék Lagúna nevű bányatavának vizét feketére kellett festeni, hogy elrettentsék a turistákat a fürdőzéstől az angliai Derbyshire megyében.

A helyi önkormányzat azért volt kénytelen intézkedni, mert az emberek nem tudtak ellenállni a tavacska türkizkék színének annak ellenére, hogy a rengeteg szemét mellett még autóroncs is volt benne, és pH-értéke szerint mintha fertőtlenítőben mártóztak volna meg - adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.
Ugyan a fekete víz nem igazán esztétikus, mégis van már bizonyítéka a festék hatásának, hiszen a fürdőzni érkezők visszarettentek, ahogy észrevették, hogy "mégsem a Bahamákon vannak".
A Harpur Hill melletti bányató vizének pH-értéke 11,3, ami kiemelkedően lúgosat jelent, tele van szeméttel és állati tetemekkel, ráadásul rendkívül hideg. Partján tavaly a veszélyre figyelmeztető feliratokat helyeztek el, ám az úszók veszélyérzetét legyőzte a ragyogó kékség vonzereje. A szín egyébként a bánya kőzetének lúgos vegyi anyagától származik.
Az egyik tóparti táblán ez olvasható: "Figyelmeztetés! PH-értéke miatt a tóban fürödni tilos! A víz bőr- és szemirritációt, gyomorproblémákat, gombás és egyéb fertőzéseket okozhat!" A másikon: "Gondolja végig! Fürödne 11,3-as pH-értékű ammóniás fehérítőben? Mert a Kék Lagúna vize ilyen!"
"Megpróbáltuk kitalálni, hogy mi veszi el az emberek kedvét - mondta a helyi önkormányzat szóvivője. - Már anekdotába illő bizonyítékai vannak annak, milyen jól működik az átfestés. Az itt lakók mesélték, hogy a hétvégén, mint mindig, megérkeztek a fürdőzők, és amint megpillantották a tó új színét, igen gyorsan visszafordultak."
"Rájöttek, hogy nem a Bahamákon vakációznak, hanem itt állnak Harpur Hillben" - mesélte Rachel Thomas helyi vállalkozó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).