Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Augusztus 18. 14:05, szerda | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

Fejezetek a Vitézi Rend történetéből

Fejezetek a Vitézi Rend történetéből

A száz évvel ezelőtt lezajlott első nyilvános vitézavatás évfordulóján, augusztus 21-én, szombaton 15 órai kezdettel nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban.

A kiállítás egyedi tárgyait augusztus 19-én, csütörtökön 10 órai kezdettel mutatja be a sajtó munkatársainak Bernátsky Ferenc történész, a tárlat rendezője a Tornyai-múzeum földszintjén.

A vitézavatás száz éve című kiállítás relikviái döntően helyi gyűjtőktől és az egykori vitézek leszármazottaitól, családjaitól kerültek a vásárhelyi közgyűjteménybe. A két világháború közötti időszakot meghatározó társadalmi csoport, a Vitézi Rend jelentős tagsággal rendelkezett Hódmezővásárhelyen is. A jelenlegi kutatások körülbelül 250 vásárhelyi vitéz adatait ismerik. A tárlaton több tucatnyi családi fotón és portrén jelennek meg az egykori helyi rendi tagok, akik között például olyan jelentős személyek is voltak, mint vitéz Darvassy István festőművész vagy dr. vitéz Endrey Antal ügyvéd, felsőházi tag. Előbbi nagyméretű, egészalakos Horthy portréja fogadja a kiállításba betérőket; a kormányzót ábrázoló festményt Hódmezővásárhely városa rendelte meg 1939-ben.

A Tornyai-múzeum földszintjén jó néhány díszes, eredeti állapotban megmaradt vitézi oklevél is megtekinthető – a hősi erényt bizonyító háborús kitüntetésekkel –, valamint olyan érdekességek, mint egy vitézi szablya és fokos vagy Veszprém vármegye avatási pallosa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.