Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2015. Február 11. 12:10, szerda | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Fegyverzet-ellenőrzési gyakorlat

Fegyverzet-ellenőrzési gyakorlat

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében gyakorlati foglalkozáson vettek részt a közelmúltban az orosz nyelvű fegyverzet-ellenőrzési tanfolyam hallgatói.

A tanfolyam során a résztevők a fegyverzet-ellenőrzés fontosabb szerződéseiről: a CFE-ről (Conventional Armed Forces in Europe - Európai Hagyományos Fegyveres Erők), és a CSBM-ről (Confidence & Security Building Measures - Bizalom és Biztonságerősítő Intézkedések) szóló előadásokat hallgattak meg, amelyeket a gyakorló foglalkozások követtek. A CFE a hidegháborút követő megállapodás, amelyben a felek maximalizálják egymás hagyományos katonai eszközeinek és haderőinek létszámát, a CSBM ismertebb elnevezése pedig a bécsi dokumentum.

Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ által szervezett elméleti foglalkozásokat követő kihelyezett gyakorlati értékelő látogatás Kovács József ezredes előadásával kezdődött, amelyben a dandárparancsnok helyettese ismertette az alakulat és a helyőrség rendeltetését, szervezeti felépítését, illetve feladatait. Ezt követően a csoport tagjai megtekintették a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj épületében található fegyverszobát és egy legénységi elhelyezési körletet.

A program a 62. Lövészzászlóalj telephelyén folytatódott, ahol bemutatták az alakulatnál rendszeresített harcászati eszközök, majd ezt követően a résztvevők a Technikai Kiszolgáló Állomást szemlélték meg. A tanfolyam keretein belül tervezett látogatáson a magyar hallgatókon kívül a belga, a brit, a cseh, az észt, a francia, a lengyel, a német, a spanyol és az ukrán ellenőrzési központok munkatársai is részt vettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:22, vasárnap | Sport

Milák Kristóf aranyérmes 200 méter pillangón

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 200 méter pillangón szombaton a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.