Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Február 11. 12:10, szerda | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Fegyverzet-ellenőrzési gyakorlat

Fegyverzet-ellenőrzési gyakorlat

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében gyakorlati foglalkozáson vettek részt a közelmúltban az orosz nyelvű fegyverzet-ellenőrzési tanfolyam hallgatói.

A tanfolyam során a résztevők a fegyverzet-ellenőrzés fontosabb szerződéseiről: a CFE-ről (Conventional Armed Forces in Europe - Európai Hagyományos Fegyveres Erők), és a CSBM-ről (Confidence & Security Building Measures - Bizalom és Biztonságerősítő Intézkedések) szóló előadásokat hallgattak meg, amelyeket a gyakorló foglalkozások követtek. A CFE a hidegháborút követő megállapodás, amelyben a felek maximalizálják egymás hagyományos katonai eszközeinek és haderőinek létszámát, a CSBM ismertebb elnevezése pedig a bécsi dokumentum.

Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ által szervezett elméleti foglalkozásokat követő kihelyezett gyakorlati értékelő látogatás Kovács József ezredes előadásával kezdődött, amelyben a dandárparancsnok helyettese ismertette az alakulat és a helyőrség rendeltetését, szervezeti felépítését, illetve feladatait. Ezt követően a csoport tagjai megtekintették a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj épületében található fegyverszobát és egy legénységi elhelyezési körletet.

A program a 62. Lövészzászlóalj telephelyén folytatódott, ahol bemutatták az alakulatnál rendszeresített harcászati eszközök, majd ezt követően a résztvevők a Technikai Kiszolgáló Állomást szemlélték meg. A tanfolyam keretein belül tervezett látogatáson a magyar hallgatókon kívül a belga, a brit, a cseh, az észt, a francia, a lengyel, a német, a spanyol és az ukrán ellenőrzési központok munkatársai is részt vettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése