Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Június 15. 15:28, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Faültetés a holokauszt vásárhelyi áldozatainak emlékére

Faültetés a holokauszt vásárhelyi áldozatainak emlékére

Bibliai növénycsoportokat ültetnek a hódmezővásárhelyi zsinagóga kertjébe a vészkorszak helyi áldozataira emlékező rendezvényen június 16-án, kedden 16 órakor.

A mártírokra Almási István polgármester és Dr. Erdélyi Miklós hitközségi ügyvezető emlékezik a vásárhelyi zsidóság elhurcolásának évfordulóján.

71 évvel ezelőtt, 1944. június 17-én 747 vásárhelyi polgárt hurcoltak el a helyi zsinagógából. A templom órája ma is 10 óra 10 percen áll, emlékeztetve arra, hogy 1944 nyarán megállt az idő a vásárhelyi zsidóság számára. Hódmezővásárhelyen gettó felállítására ‑ köszönhetően Beretzk Pál polgármester-helyettes és a helyi közigazgatás ellenállásának ‑ nem került sor. A zsidóság deportálása 1944. június 16-án reggel kezdődött a városban, amikor a makói csendőrök összegyűjtötték a helyi zsidókat a zsinagógába. Az embereket másnap a Nagyállomásra terelték, majd két napi, zsúfolt marhavagonban töltött veszteglést követően kerültek a szegedi téglagyárban kialakított gyűjtőtáborba. Innen június utolsó napjaiban deportálták őket az auschwitzi megsemmisítő-, valamint a Bécs melletti strasshofi koncentrációs táborba. Makó Imre levéltáros kutatásai szerint a vészkorszak vásárhelyi áldozatainak száma összesen négyszáz fő.

A hódmezővásárhelyi zsinagóga kertjében a meglévő ciprusfák mellé tiszafa, tamariska, liliom és babér kerül az emléknapon, ahol a biblia növénycsoportokkal egy gondolkodó, a vészkorszak áldozataira emlékeztető parkot hoznak létre a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely bejáratánál. A kedd délutáni faültetésen emlékező beszédet mond Almási István, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere és Dr. Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.