Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Október 21. 12:02, péntek | Helyi
Forrás: Török Anita sajtóreferens

Fáklyás emlékmenet ’56 hőseinek tiszteletére

Fáklyás emlékmenet ’56 hőseinek tiszteletére

Fáklyás emlékmenettel tisztelegnek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt 2016. október 22-én, szombaton Hódmezővásárhelyen.

Az emlékezők fáklyákkal vonulnak a 60 évvel ezelőtti események kulcsfontosságú helyszínétől, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumtól az 1956-os örökmécseshez, majd a Kossuth térre.

Hódmezővásárhely azon kevés települések egyike, ahol a forradalmi megmozdulások már október 23-a előtt megindultak. A 60 évvel ezelőtt kitört forradalom egyik közvetlen előzménye a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének (MEFESZ) megalakulása volt a szegedi egyetem bölcsészkarán 1956. október 16-án. Ezen az eseményen vásárhelyi középiskolások is részt vettek ‑ egyikük Csoma Lajos a hétvégi ünnepségen mond beszédet. Elhatározták, hogy iskolájukban, a Bethlen Gábor Gimnáziumban diákszervezetet hoznak létre. Ennek jegyében tartotta meg 1956. október 19-én ülését - mintegy 300 diák részvételével és Gyáni Imre gimnáziumigazgató elnökletével - a Bethlen Gimnáziumban a diákparlament. A diákok követelései között olyan politikai igények is megjelentek - 4 nappal a forradalom fővárosi kirobbanása előtt -, mint a szovjet csapatok kivonása Magyarországról, vagy hazánk kilépése a szovjet vezetésű katonai blokkból, a Varsói Szerződésből. Ezért a hódmezővásárhelyi Bethlen Gimnázium épületének kulcsfontosságú szerepe van a vásárhelyi ötvenhatos események fölidézésekor.


Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának ünnepsége Hódmezővásárhelyen október 22-én, szombaton 17 óra 15 perckor zászlófelvonással kezdődik a Kossuth téren, a megemlékezés 17 óra 30 perckor a Bethlen Gábor Református Gimnázium udvarán folytatódik, ahol prof. Dr. Gyulai József, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Bethlen Gábor Református Gimnázium egykori tanára és Dr. Csoma Lajos, a Bethlen Gábor Református Gimnázium egykori diákja, a MEFESZ-gyűlések hódmezővásárhelyi résztvevője mond beszédet. Felszólal Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára, illetve Nagy Benjámin, a Bethlen Gábor Református Gimnázium jelenlegi diákja. Ezt követően fáklyás emlékmenet indul a Nagy Imre sétányra. Az emlékezők 1956-os örökmécsesnél 18 óra 30 perckor helyezhetik el a tisztelet virágait, majd a fáklyás menet az Andrássy úton a Kossuth térre megy, ahol 19 órától hódmezővásárhelyi fiatalok adnak elő műsort.


Október 23-án, vasárnap 10 órától Összefogás a szabadságért - 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen címmel kiállítás nyílik a hódmezővásárhelyi Emlékpontban, ahol köszöntőt mond: Dr. Miklós Péter intézményvezető. A kiállítást megnyitja: Dr. Grezsa István kormánybiztos, önkormányzati képviselő. 11 órától Összefogás a szabadságért címmel a hódmezővásárhelyi ötvenhatosok emlékezéseiből összeállított interjúkötet mutatják be szintén az Emlékpontban. 18 órától a Benedekfi-fivérek ünnepi hangversenyével zárul a program a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, ahol felcsendül Bartók Béla első rapszódiája, Chopin Forradalmi Etüdje, és a testvérpár saját szerzeményén kívül hallhatnak még válogatást Brahmstól és Hubaytól is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.