Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Június 13. 10:17, kedd | Helyi
Forrás: Bódi Ábel

Ezért ne eregess lufit!

Ezért ne eregess lufit!

Sok ünnepség, évnyitó, évzáró, ballagás és esküvő része, hogy a legmélyebben tisztelt egybegyűltek eleresztenek egy adag lufit, nem tudván, mit okoznak ezzel a természetnek.

A meggondolatlan ember jó szándékkal is nagy kárt okozhat. Jóhiszeműen azt gondoljuk, valami szépet csinálunk, aztán hogy a végén mi lesz belőle, arról halvány fogalmunk sincs. Ilyen az, amikor egyesek – annak ellenére, hogy mi is minden évben megírjuk, hogy ne tegyék – őzgidákat, nyúlfiakat és madárfiókákat „mentenek”, holott az állatoknak semmi szükségük nincs erre. Az is hasonló, amikor a kutyát póráz nélkül eleresztjük az erdőben, és azt sem tudjuk, merre jár.

Teljesen analóg ezzel a lufik helyzete. A héliummal töltött színes gumiballonok szépen cikáznak felfelé az égbolton. De abba vajon belegondolunk-e, hogy odafent nem angyalkák várják mosolyogva, hogy elkapdossák őket? Nem rendeznek a darvak second-hand lufikból szülinapi partit a felhőkön. Sőt, még csak köddé sem válnak a lufik valahol a sztratoszférában. Sorsuk ennél sokkal profánabb és elszomorítóbb, mintsem ezt elsőre gondolnánk.


Gyakran eregetnek lufit esküvőkön, nem törődve azzal, ezek mit okoznak ott, ahol földet érnek.
Kép: Canva

A lufik mind magasabbra szállva a hőkülönbség következtében veszítenek belső nyomásukból, ráadásul valamennyire szivárog is belőlük a hélium, tehát egyszer csak földet érnek. Csakhogy ilyenkor még van rajtuk madzag, színes szalag. Ez a madaraknak megtetszik, fogják magukat, és elviszik a fészekbe, ahol ez a fiókákra – vagy akár a szülőkre – rátekeredik, és kész is baj. Mielőtt tehát azt hinnénk, hogy a jónak vélt tetteinknek nem lehet borzalmas következménye, legalább egy másodpercre használjuk tekintélyesen barázdált szürkeállományunkat!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.