Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Augusztus 05. 15:09, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Év végéig huszonkét légkondicionált fekvőhelyes- és hálókocsi érkezik

Év végéig huszonkét légkondicionált fekvőhelyes- és hálókocsi érkezik

A szolgáltatásbővítés és a minőség emelése érdekében kiírt közbeszerzési eljárás eredményes, a MÁV-START és a szlovákiai Wagon Service Travel között megkötött szerződés szerint.

Az év végéig 22 darab használt, légkondicionált fekvőhelyes- és hálókocsival bővíti nemzetközi járműparkját a vasúttársaság. A vásárlásnak köszönhetően fokozatosan új vonatok indulhatnak, és bővülhet a meglévő járatok kapacitása is. A közel 3 milliárd forint értékű fejlesztést a vasúttársaság saját forrásból finanszírozza.

Az év végéig beérkező 22 jármű megkapja a MÁV-START flottájával megegyező arculatot. A kocsik a decemberi menetrendváltástól fokozatosan állhatnak forgalomba. Az új kocsik a közeljövőben a tervek szerint az Erdélybe tartó Corona éjszakai vonaton és a V4 országokba, tengerparti célpontokra közlekedhetnek majd.

A most vásárolt légkondicionált, háló- és fekvőhelyes kocsik engedélyezett sebessége 200 km/óra, a fékberendezés csendes futást biztosító tárcsás kivitelű. A zárt rendszerű mellékhelyiségekkel rendelkező kocsikban az utasigényekhez rugalmasan alakítható fülkék vannak, az ágyak száma a fülkén belül tetszőlegesen megválasztható. A kocsik egy része a széles ajtóknak és folyosóknak, a tágas fülkének köszönhetően kerekesszékkel közlekedők számára is hozzáférhető.

A MÁV-START jelenleg összesen 33 fekvőhelyes- és hálókocsit üzemeltet, melyek közül csupán 15 légkondicionált. Az éjszakai vonatok iránti kereslet ugyanakkor stabilan növekszik, köszönhetően annak, hogy a járatok praktikus és környezetkímélő utazási lehetőségeket kínálnak például Zürichbe vagy Berlinbe is. A vonatok a városok központi pályaudvaraira érkeznek reggeli időben, egy alvással töltött éjszakai utazás után.

A környezettudatosság erősödése, a környezeti szempontokat is mérlegelő közlekedési módválasztás egész Európában és hazánkban is tetten érhető tendencia. A folyamatosan növekvő kereslet kiszolgálása és az utasok kényelmes utazási körülményeinek megteremtése érdekében döntött a vasúttársaság járműparkja minőségi bővítése mellett. Az új kocsik beszerzésén kívül, a MÁV-START az Utasellátó megújítását célzó átfogó programjának keretében, a meglévő 15 légkondicionált háló- illetve fekvőhelyes kocsit is korszerűsíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.