Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Szeptember 07. 14:24, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Európa kerámia központja Hódmezővásárhelyen

Európa kerámia központja Hódmezővásárhelyen

Nagykorú lett a kerámia szimpózium

Mától egészen október közepéig közel húsz keramikusművész alkot Hódmezővásárhelyen a 18. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium keretében.

Az öt héten át zajló alkotóműhely nemzetközi szinten is egyedülálló ‑ az idei szimpózium témája nem más, mint Európa közepén ‑, ugyanis nemcsak a helyszín hétezer éves tradíciójára támaszkodik, hanem a városban működő üzemekre, melyek rendkívül sokrétű és egyedülálló technológiai, gyártási hátteret biztosítanak az iparművészeknek.

Hódmezővásárhelyen nemcsak a Kökénydombi Vénusztól eredeztethető és a népi fazekasságon átívelő hagyományai vannak a kerámiaművészetnek, hanem többek között az immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő szimpóziumnak köszönhetően aktív jelene és jövője is. Az Európában is egyedülálló szakmai ‑ porcelán- és kerámiagyártó ‑ háttér nyomán a hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi cégekkel közösen 1998-ban hozta létre a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot. A szimpózium évente egy alkalommal öt-hat hétig ad lehetőséget a pályázat útján kiválasztott magyar és külföldi alkotóknak kísérleti, elmélyült munkára. Az idén Ayşe Güler (TR) , Formanek Zsuzsa, Ivica Vidrova (SK), Ludmila Kovářǐková (CZ), N. Csehi Edit, Orosz Mária, Ortutay Tamás, Pannonhalmi Zsuzsa, Peggy Bjerkan (USA), Schéffer Anna, Schrammel Imre, Simone Duthoy (FR), Szőcs Andrea Éva, Szvet Tamás, Tomay Kata, Tuza László, Várbíró Kinga Evelin és további két francia művész vesz részt az Európa közepén címet viselő "együttgondolkodáson".

A szimpózium ideje alatt számos kísérő programot szerveznek a Nemzetközi Kerámia Központban: szeptember 9-én Borsos Miklós és tanítványai alkotásaiból nyílik kiállítás, szeptember 24-én, a Magyar Kerámia Napján "nyitott napot" rendeznek a Nagy Sándor utcai komplexumban.

A programokra mindenkit szeretettel várunk!

A hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ és a XVIII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium- „EURÓPA KÖZEPÉN” programja:

2015. szeptember 7. hétfő

  • 13 óra sajtótájékoztató - Nemzetközi Kerámia Központ (Hódmezővásárhely, Nagy Sándor u. 9.)
  • 14 óra a XVIII. VÁSÁRHELYI KERÁMIA SZIMPÓZIUM ünnepélyes megnyitása

2015. szeptember 9. (szerda) 17 óra

Nemzetközi Kerámia Központ

Borsos Miklós és tanítványai kiállítás - Megnyitó

2015. szeptember 24. (csütörtök)

„A magyar kerámia napja”

A Nyitott napi programok:
- Borsos Miklós és tanítványai című kiállítás megtekintése a jelen lévő, egykori főiskolai hallgatók részvételével
- Szakmai beszélgetés: a XX. századi magyar professzionális kerámiaművészet nagy időszaka, hazai és nemzetközi elismertsége
- Visszatekintés a Kerámia Központban rendezett Gádor István, Gorkák, Kovács Margit kiállításokra
- A Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ bemutatása
- A XVIII Vásárhelyi Kerámia Szimpózium művészeinek, műhely munkájának megismerése
-Városi Kerámia Gyűjtemény megtekintése

2015. október 10. szombat 17 óra

  • A Szimpózium ünnepélyes zárása: kiállítás az új művekből.
  • A művészek bemutatják alkotásaikat a jelenlévő  vendégeknek.
  • Emléklap átadás.

Néhány gondolat a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumról:

A magyar kerámiaművészet, ezen belül Hódmezővásárhely agyagművessége több évezredes múltra tekint vissza. Az első leletek 7000 évesek. A különböző történelmi korok sorban egymás után kivétel nélkül nagy számban hagytak maguk után kerámia használati és kultikus tárgyakat. Az ember itt hamar megtelepedett a terület mindig alkalmas volt munkára és életre. A mezőgazdaság fejlődésével párhuzamosan a 1800 évek végén a fazekasság is

1912-ben a népi kerámia sokszínűségét látva Tornyai János és Endre Béla társaival létrehozta a Művészek Agyagipari Majolika Telepét. A Művészek kísérletet tettek arra, hogy Hódmezővásárhely népművészetének gazdag formakincsét egy másik, a polgári kultúrába átmentsék. Tevékenységüket, törekvésüket a kerámiában Batók és Kodály szellemiségével azonosíthatjuk. Eről szólt a „Tiszta forrás” programsorozatunk.

1968-ban a Minisztertanács rendeletére elhatározták, hogy Hódmezővásárhelyen létrehozzák az Alföldi Porcelángyárat. A házgyári építkezések szükségessé tették a szaniter és a háztartási edények – ugrásszerűen megnövekedett számban - gyártását. Az 1988-89-es években a Porcelángyárat több részre osztva privatizálták: Burton Apta később IMERYS Tűzállóanyag gyárra, Alföld Porcelán Edény Gyárra és a Villeroy&Boch Magyarország Szaniter Gyárra.

A szimpóziumhoz csatlakozott a Keram-Pack Bt. és Szilikátipari és Művészeti Kerámia Gyártó Kft. Hódmezvásárhely Közép - Európa legnagyobb kerámia komplexuma, a Hódmezvásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a vásárhelyi kerámia és porcelángyárak és a Művészeti szervezetek, Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Keramikusok Társasága.

Az 1997-ben alakult a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium, amely évről évre 12 – 15 művész számára ad lehetőséget alkotó munkára, új anyagok és technológiák megismerésére és alkalmazására.

A Szimpózium a Város a kerámia és porcelán gyárak és a Művészeti szervezetek a Wartha Vince Alapítvány példás, évek óta tartó együttműködése eredményeképpen dolgozik a kortárs magyar és nemzetközi kerámiaművészet érdekében.

Forrás- Pannonhalmi Zsuzsa Keramikusművész, Vásárhelyi Kerámia Szimpózium és a Wartha Vince Alapítvány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.