Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Február 26. 15:17, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Etnikai tisztogatás és népirtás Kárpátalján

Etnikai tisztogatás és népirtás Kárpátalján

Félelemmel teli történetek a filmvászon

Hajduk Márta rendező Kárpátaljai tragédia című dokumentumfilmjét vetítette a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából hétfő este a hódmezővásárhelyi Emlékpont.

A második világháborút követően több tízezer magyar és német nemzetiségű férfit hurcolt el a szovjet hatalom az ország munkatáboraiba, ahol a fogvatartottak harmada életét vesztette, s a hazatérteknek megtiltották, hogy élményeiket megosszák az otthoniakkal.

– Az Erdélyben, a Felvidéken, vagy a Vajdaság történtek nagyobb nyilvánosságot kaptak a korábbi időszakokban – fogalmazta meg köszöntőjében Marosvár Attila, az Emlékpont történésze, rámutatva, hogy a kutatók új generációja célul tűzte ki a Kárpátalján történtek feldolgozását, megszólaltatva azokat, akik át- és szerencsés módot túlélték a málenkij robotot és a népirtást.

Félelemmel teli történeteket rögzítettek a film forgatása során, azonban – mint a rendező elmondta – sok esetben ma sem vállalják a nyilvánosságot a túlélők, vagy leszármazottaik. Ukrajnában érthetetlen módon ma is érvényben van az a jogszabály, amely a magyarokat és németeket az ukránok ellenségeinek nevezi.

Az elhurcoltak jogaival, a nemzetközi joggal és a genfi konvencióval nem sokat törődött a Szovjetunió, amely sajátjai állampolgáraival sem bánt jobban, mint a megszállt területek lakóival. Voltak, akiket a háborús jóvátétel kapcsán vittek el, míg közhivatalnokok ezreit különleges bíróságok ítéltek szovjetellenes tevékenység miatt öt, vagy tízévnyi kényszermunkára, míg félezer közszolgát életétől fosztott meg a rezsim, amely nem kímélte az egyházak vezetőit és a papságot sem.

A film két református pap történetét is bemutatja. Zimányi József és Horkay Barna Sztálinnak írt levelében kíméletlenül sorolta fel a „generalisszimusz” által elkövetett bűnöket, figyelmeztetve, hogy saját fiai okozzák majd halálát. A két egyházfit a bátor levél miatt negyedszázados börtönbüntetésre ítélték.

A Kárpátaljai tragédia című dokumentumfilm a youtube videomegosztó csatornán ahttps://youtu.be/hge17S3IEeE linken ingyenesen megtekinthető.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából az Emlékpontban február 26-án, kedden délután öt órától „A szabadság sebezhetetlen sugara” címmel mutatja be Erdélyi Márta Sesztina Jenő-díjas versmondó műsorát vásárhelyi Pákozdy Ferenc (1904–1970) költő, író, műfordító, születésének 115. évfordulóján. Az esten közreműködik Soós Judit énekes előadóművész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.