Városlista
2019. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2019. Február 26. 15:17, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Etnikai tisztogatás és népirtás Kárpátalján

Etnikai tisztogatás és népirtás Kárpátalján

Félelemmel teli történetek a filmvászon

Hajduk Márta rendező Kárpátaljai tragédia című dokumentumfilmjét vetítette a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából hétfő este a hódmezővásárhelyi Emlékpont.

A második világháborút követően több tízezer magyar és német nemzetiségű férfit hurcolt el a szovjet hatalom az ország munkatáboraiba, ahol a fogvatartottak harmada életét vesztette, s a hazatérteknek megtiltották, hogy élményeiket megosszák az otthoniakkal.

– Az Erdélyben, a Felvidéken, vagy a Vajdaság történtek nagyobb nyilvánosságot kaptak a korábbi időszakokban – fogalmazta meg köszöntőjében Marosvár Attila, az Emlékpont történésze, rámutatva, hogy a kutatók új generációja célul tűzte ki a Kárpátalján történtek feldolgozását, megszólaltatva azokat, akik át- és szerencsés módot túlélték a málenkij robotot és a népirtást.

Félelemmel teli történeteket rögzítettek a film forgatása során, azonban – mint a rendező elmondta – sok esetben ma sem vállalják a nyilvánosságot a túlélők, vagy leszármazottaik. Ukrajnában érthetetlen módon ma is érvényben van az a jogszabály, amely a magyarokat és németeket az ukránok ellenségeinek nevezi.

Az elhurcoltak jogaival, a nemzetközi joggal és a genfi konvencióval nem sokat törődött a Szovjetunió, amely sajátjai állampolgáraival sem bánt jobban, mint a megszállt területek lakóival. Voltak, akiket a háborús jóvátétel kapcsán vittek el, míg közhivatalnokok ezreit különleges bíróságok ítéltek szovjetellenes tevékenység miatt öt, vagy tízévnyi kényszermunkára, míg félezer közszolgát életétől fosztott meg a rezsim, amely nem kímélte az egyházak vezetőit és a papságot sem.

A film két református pap történetét is bemutatja. Zimányi József és Horkay Barna Sztálinnak írt levelében kíméletlenül sorolta fel a „generalisszimusz” által elkövetett bűnöket, figyelmeztetve, hogy saját fiai okozzák majd halálát. A két egyházfit a bátor levél miatt negyedszázados börtönbüntetésre ítélték.

A Kárpátaljai tragédia című dokumentumfilm a youtube videomegosztó csatornán ahttps://youtu.be/hge17S3IEeE linken ingyenesen megtekinthető.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából az Emlékpontban február 26-án, kedden délután öt órától „A szabadság sebezhetetlen sugara” címmel mutatja be Erdélyi Márta Sesztina Jenő-díjas versmondó műsorát vásárhelyi Pákozdy Ferenc (1904–1970) költő, író, műfordító, születésének 115. évfordulóján. Az esten közreműködik Soós Judit énekes előadóművész.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 14. 11:14, péntek | Helyi

Történelem, földrajz és neveléstörténet

Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban

2019. Június 14. 11:11, péntek | Helyi

Múzeumok éjszakája

2019. június 22-én, szombaton lesz a Múzeumok éjszakája.

2019. Június 13. 13:46, csütörtök | Helyi

Idén nyáron interaktív felfedezőútra viszi az iskolásokat Kajla

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezésére idén júniusban nagyszabású országos kampány indul, melynek célja, hogy az alsó tagozatos iskolások jobban megismerjék hazánkat.

2019. Június 13. 13:44, csütörtök | Helyi

Tizenegy illegális migráns Csanádpalotán

Egy tehergépjármű ellenőrzése során tizenegy illegális migránst találtak a magyar és a román rendőrök Csanádpalotán. Az ügyben a román hatóságok járnak el.