Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Erős különbségek a városrészek ingatlanárai között

Erős különbségek a városrészek ingatlanárai között

Országos viszonylatban a legdrágább kistérség 8,8-szer drágább, mint a legolcsóbb, de Budapesten is több mint 4,5-szeres az árdifferencia a legfelkapottabb, illetve a legkevésbé vonzó városrészek között − derül ki az OTP Ingatlanpont (OTPIP) év végi felméréséből, amelyre a napi.hu hivatkozik.

Stagnáló árak mellett éleződtek a legdrágább és legolcsóbb megyék, városok, falvak ingatlanárai közötti különbségek − derül ki az OTPIP év végi, 2012 ingatlanpiaci 'legjeit' bemutató összeállításából. Míg a legolcsóbb kis faluban átlagosan 25 ezer forint alatti négyzetméteráron cseréltek gazdát az ingatlanok, addig a budai Vár legfelkapottabb körzetében közel 700 ezer forintos négyzetméteráron értékesítették a lakásokat − emelte ki a végleteket Kosztolánczy György, az OTPIP ügyvezető igazgatója.

Az OTPIP országos eladásai rendkívül széles ársávban mozogtak. A legolcsóbb ingatlan 188 ezer forintért kelt el a Jász-Nagykun-Szolnok megyében található Fegyverneken. Az ügyvezető szerint van kereslet a jó lakások iránt, ezt bizonyítja, hogy volt olyan győri lakás, amely a meghirdetés másnapján már elkelt.

A megyei listavezető Somogy, illetve a rangsor utolsó helyére került Nógrád árai között több mint 2,5-szeres a az árdifferencia. Nyugatról kelet felé haladva jellemzően csökkennek az ingatlanárak, igaz, egy-egy helyi tényező jelentős mértékben megemelheti az árszintet. Somogyban a Balaton-parton értékesített − nagyrészt új építésű − ingatlanok miatt igen magas volt az átlagár, miközben Belső-Somogy településein országos összehasonlításban is alacsonyak az árak. Megyei szinten a legnagyobb mértékben (öt százalékot is meghaladóan) Tolna, Vas és Békés megyében drágultak az ingatlanok.

Egy-egy nagyváros ingatlanpiacát jelentősen befolyásolhatja a helyi gazdaság és ipar, a három legdrágább megyeszékhely közül kettőben, Győrben és Kecskeméten is egyértelműen az elmúlt időszak autóipari beruházásai magyarázzák a magas, és továbbra is folyamatosan emelkedő értékeket. A legdrágább megyeszékhely az ország második legnépesebb városa, Debrecen. A legolcsóbb megyeszékhelyek az ország északkeleti régiójában találhatók.

Budapesten a Rózsadomb és a Havanna lakótelep jelenti árban a két végletet, de az egyes kerületek összesített árait nézve is jelentős különbségekkel találkozhatunk. Még mindig a budai hegyvidék és a szűk belváros a legdrágább, s a peremkerületekben lehet a legolcsóbban ingatlanhoz jutni. Fajlagos árban 361 ezer forinttal változatlanul a II. kerület a legdrágább, amelyet a XII., majd az V. kerület követ (négyzetméterenként 336 ezer, illetve 334 ezer forinttal). Legolcsóbban a XXI. kerületben vásárolhatunk, ahol 163 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Kerületi bontásban Csepelt a XV. (167 ezer forint), majd a XVII. kerület (179 ezer forint) követi.

A kerületenkénti nagyjából kétszeres árkülönbségnél jóval nagyobb a differencia irányítószám-körzetenként. A budai Vár legelőkelőbb részén például több mint 4,5-szer annyit fizettek egy lakás négyzetméteréért, mint az egyik legolcsóbbnak számító Havanna lakótelepen. A lakótelepi körzetek általánosságban is a legnyomottabb árakat produkálják.

Címkék: ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során