Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. November 28. 09:27, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Eredményesek a kiemelt jegyellenőrzési akciók, csökkent a bliccelés

Eredményesek a kiemelt jegyellenőrzési akciók, csökkent a bliccelés

Mérséklődik a vonatokon a nem fizető utasok száma: míg 2016-ban 45 ezer, addig 2017-ben 36 ezer, idén október 31-ig pedig 27 ezer menetjegy nélkül utazót szűrtek ki a jegyvizsgálatok során.

2018 januárja és októbere között a bliccelőkre kiszabott bírság értéke megközelítette a 280 millió forintot; a tetten értek 3,2 millió kilométert utaztak bliccelve. A vasúttársaság bliccelés ellen bevezetett intézkedéseinek köszönhetően nőtt a menetjegyvásárlók száma. Legutóbb, november első felében Dunakeszin tartottak fokozott jegyellenőrzést, ennek hatására a jegyek eladása 35, a bérleteké 72 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

A vasúttársaság fokozatosan szorítja vissza a nem fizető utasok számát. Míg 2016-ban 45 ezer, 2017-ben 36 ezer, idén október 31-ig már csak 27 ezer bliccelőre szabtak ki pótdíjat a jegyvizsgálók. A bliccelés különösen a budapesti elővárosi vonalakra jellemző, ezért itt gyakoribbak a fokozott ellenőrzések a vonatok fedélzetén és az állomások peronjain. Ezzel az elsődleges cél a jegyváltási hajlandóság növelése, valamint a menetjegyek és bérletek elővételben történő megvásárlásának ösztönzése. A jegyváltást már egyszerűen és gyorsan, néhány kattintással meg lehet oldani a Vonatinfó mobilalkalmazással.

2018 januárja és októbere között a menetjegy nélkül vagy érvénytelen kedvezménnyel utazókra kiszabott bírságok értéke megközelítette a 280 millió forintot. Az adatok alapján a 280 millió forint több mint felét a 27 és 54 év közötti felnőttek „bliccelik” össze, harmadát a 19 és 26 év közötti fiatalok, a 18 év alattiak a tizedét, az 55–65 évesek pedig csak a huszadát. A tetten értek 3,2 millió kilométert utaztak bliccelve a „lebukásuk” előtt. 2018-ban a legtöbben a Budapest–Miskolc vonalszakaszon blicceltek, összességében csaknem 900 jegy nélkül utazót bírságolt meg a vasúttársaság. Ezt a Budapest–Szolnok viszonylat követi; 650 bliccelőt kellett menetjegypótlásra kötelezni. Budapest és Debrecen között is sokan próbálták meg jegy nélkül igénybe venni a vasút szolgáltatását – mintegy 550 főt bírságoltak meg emiatt a jegyvizsgálók.

A szeptembertől novemberig tartott jegyellenőrzési akciók eredményei

A MÁV-START szeptemberben a Budapest–Vác vonalon, októberben Pilis, Albertirsa és Vác állomásokon, novemberben Dunakeszi, Dunakeszi-Gyártelep és Vác állomáson végzett fokozott ellenőrzéseket.

A Budapest–Vác vonalon tartott szeptemberi ellenőrzési akciósorozat idején 442 utasnak nem volt menetjegye és a helyszínen sem mutatott hajlandóságot a jegyvásárlásra. Menetjegyet 1693 utasnak adtak ki az ellenőrzések során.
Októberben a budapesti elővárosi vonalakon, Budapest és Esztergom, Budapest és Vác, Budapest és Cegléd, illetve Budapest és Lajosmizse között 16 napos fokozott jegyellenőrzést tartottak a MÁV-START munkatársai. Ennek eredményeként az esztergomi vonalon a bevételek jelentősen, 42 százalékkal meghaladták az előző év azonos napjain beszedett bevételeket. A váci és a ceglédi vonalon 6–6 százalékkal, a lajosmizsei vonalon 13 százalékkal magasabb volt a jegyellenőrzés során a bevétel, mint 2017 hasonló időszakában.

Peronzáras, meglepetésszerű ellenőrzést októberben 11 alkalommal tartott a MÁV-START, a többi közt Kőbánya-Kispesten, Pilisen és Albertirsán, Vácott, Monoron és Kőbánya alsón. Az ellenőrzést végzők 423 utast irányítottak a pénztárakhoz, illetve a jegykiadó automatákhoz, hogy a felszállás előtt váltsák meg menetjegyeiket.
A Budapest–Vác–Szob vonal Dunakeszi és Dunakeszi-Gyártelep állomásain november 5. és 16. között tartott kontroll során a MÁV-START 20 508 menetjegyet és 1790 bérletet értékesített. Ez az eladott menetjegyek számában – az előző év hasonló időszakához viszonyítva – 35 százalékos, az idei október hasonló időszakához viszonyítva pedig 4,5 százalékos növekedést jelentett. A bérletek esetében kiugró, 72 százalékos a javulás.

Év végéig még tizenhárom alkalommal lesz fokozott jegyellenőrzési akció a budapesti elővárosi vonatokon és állomásokon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.