Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Június 18. 14:25, szerda | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Eredeti Koszta levél - hamis művön a Múzeumok éjszakáján

Eredeti Koszta levél - hamis művön a Múzeumok éjszakáján

Rendhagyó feladvánnyal várják a látogatókat a Tornyai János Múzeumban.

Egy különleges Koszta hamisítványt rejtenek el a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum Koszta kiállításán; az oda nem illő művet a látogatóknak kell megtalálniuk június 21-én, a Múzeumok éjszakáján. A festmény különlegessége, hogy a hátuljára egy eredeti Koszta József által írt levelet ragasztottak, amelyet írásszakértői tanúsítvány is alátámaszt, valamint egy illegális kiállítási igazoló címkével is ellátták a "műalkotást". A különleges mű hátulját és történetét Nagy Imre múzeumigazgató mutatja be a sajtó képviselőinek június 19-én, csütörtökön 13 órakor a Tornyai János Múzeumban. Az eseményen Kruzslicz Ferenc virágkötő mester készít el egy Koszta csendéletet a Múzeumok éjszakájára készülve!

Szombat este, a Múzeumok éjszakáján Koszta József gyűjteményes kiállítása kapja a főszerepet a Tornyai János Múzeumban, Hódmezővásárhelyen. A tárlaton feltűnik Annuska, a mester múzsája és későbbi felesége, aki nemcsak szóba elegyedik, hanem közös fotóra is összeáll a látogatókkal. A est folyamán egy Koszta kvízzel várják a múzeumba betérőket: a feladatsor legfontosabb kérdése az lesz, hogy melyik kiállított alkotás a kakukktojás a kiállításon? Este fél tízkor Virágnak virága címmel Kruzslicz Ferenc virágkötő mester készíti el Koszta József virágcsendéleteit, a Városi Vegyes kar pedig virágdalokat énekel.

A Tornyai János Múzeumban szombat este Plohn József fotóművész emlékére nyílik kamara-kiállítás, a múzeum udvarán drón reptetést tartanak ‑ a különleges jármű az épület felett lebegve a légi régészet lehetőségeibe enged bepillantást ‑, a legkisebbeket bélyegfoglalkozásra várják, valamint bélyegeken mutatják be a régészeti világörökségeket is. A múzeum bejárata előtt egy a századforduló vidám hangulatát megidéző fotószalon ver sátrat, 19 órától malombajnokságot rendeznek a nemrégiben in-situ feltárt, Árpád-kori malomjáték másán.

A múzeumi éjszaka fináléja, a Tornyai épületének fényfestése lesz a dr. Rapcsák András úton. A Tornyai János Múzeum világos színű szárnyára a múzeum történetét, a gyűjtemények legszebb darabjait és a Koszta műveket bemutató zenés videóanimációt vetítenek 23.30-tól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.