Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 17. 15:52, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Érdeméremmel ismerték el az Emlékpont történészének munkáját

Érdeméremmel ismerték el az Emlékpont történészének munkáját

Vincze Gábort történészt kitüntették a Rendvédelem-történetért Érdeméremmel.

Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán rendezték meg a Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság éves konferenciáját, amelyen az Emlékpont történésze, Vincze Gábor átvette a társaság Rendvédelem-történetért Érdemérmét.

A vásárhelyi közgyűjtemény szakembere négy éve foglalkozik a volt csendőrök második világháború utáni sorsával.

Vincze Gábor a tudományos tanácskozáson bemutatta Csendőrsorsok 1945 után az állambiztonsági és népbírósági iratok tükrében című kötetét, amelyben arról is ír, hogy a Magyar Királyi Csendőrséget az ideiglenes kormány 1945. május 10-én politikai okok miatt oszlatta fel. A "volt csendőrségi személyzet" és családtagjaik ettől kezdve másodosztályú állampolgárokká váltak, közülük sokakat internáltak, vagy bebörtönöztek. Az 1960-70-es években még azokat, az akkor már idős volt csendőröket is figyeltette a kádári állambiztonság, akik egyébként semmiféle bűncselekményt nem követtek el 1945 előtt, így semmilyen felelősségre vonás nem sújthatta őket, egyetlen "bűnük" az volt, hogy "híven, becsülettel, vitézül" szolgálták a hazájukat.


Vincze Gábor az elmúlt években számos tanulmányban mutatta be egyes volt csendőrök második világháború utáni meghurcolását, illetve a tavaly megjelent kötetében 38 egykori csendőr történetén keresztül ismertette, milyen sors várt a volt csendőrökre a Rákosi- és Kádár-diktatúrákban.

A Rendvédelem-történeti Társaság február 14-én – ez a nap volt 1944-ig a csendőrség napja – a történész több éve folyó kutatómunkáját ismerte el az érdemérem átadásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek