Városlista
2020. április 5, vasárnap - Vince

Hírek

2020. Február 17. 15:52, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Érdeméremmel ismerték el az Emlékpont történészének munkáját

Érdeméremmel ismerték el az Emlékpont történészének munkáját

Vincze Gábort történészt kitüntették a Rendvédelem-történetért Érdeméremmel.

Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán rendezték meg a Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság éves konferenciáját, amelyen az Emlékpont történésze, Vincze Gábor átvette a társaság Rendvédelem-történetért Érdemérmét.

A vásárhelyi közgyűjtemény szakembere négy éve foglalkozik a volt csendőrök második világháború utáni sorsával.

Vincze Gábor a tudományos tanácskozáson bemutatta Csendőrsorsok 1945 után az állambiztonsági és népbírósági iratok tükrében című kötetét, amelyben arról is ír, hogy a Magyar Királyi Csendőrséget az ideiglenes kormány 1945. május 10-én politikai okok miatt oszlatta fel. A "volt csendőrségi személyzet" és családtagjaik ettől kezdve másodosztályú állampolgárokká váltak, közülük sokakat internáltak, vagy bebörtönöztek. Az 1960-70-es években még azokat, az akkor már idős volt csendőröket is figyeltette a kádári állambiztonság, akik egyébként semmiféle bűncselekményt nem követtek el 1945 előtt, így semmilyen felelősségre vonás nem sújthatta őket, egyetlen "bűnük" az volt, hogy "híven, becsülettel, vitézül" szolgálták a hazájukat.


Vincze Gábor az elmúlt években számos tanulmányban mutatta be egyes volt csendőrök második világháború utáni meghurcolását, illetve a tavaly megjelent kötetében 38 egykori csendőr történetén keresztül ismertette, milyen sors várt a volt csendőrökre a Rákosi- és Kádár-diktatúrákban.

A Rendvédelem-történeti Társaság február 14-én – ez a nap volt 1944-ig a csendőrség napja – a történész több éve folyó kutatómunkáját ismerte el az érdemérem átadásával.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 03. 05:00, péntek | Helyi

Tölts több időt a kertedben! - Online minden eszköz beszerezhető hozzá!

Gyönyörű zöld gyepet szeretnél a kertben? Megigazítanád a sövényt? Kivágnál egy-két fát? Tavasszal nagyon sok munkát találunk a kertünkben, melyhez a megfelelő kertigépek elengedhetetlenek.

2020. Április 01. 14:16, szerda | Helyi

Újabb megállapodás az ingázók érdekében

Ausztria és Magyarország állampolgárainak a munkavállalási célú napi ingázása továbbra is biztosított minden nyitva tartó osztrák-magyar határátkelőhelyen.

2020. Április 01. 14:15, szerda | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.

2020. Március 30. 15:17, hétfő | Helyi

Külföldi Nyelvtanulási Program – A szülők higgadtan reagáltak a halasztásra, de maradtak kérdések

A kormány első, koronavírus ügyében hozott döntései között kihirdette a Külföldi Nyelvtanulási Program elhalasztását.